Johaug hungrar efter mer: "Jag går för guld"

Therese Johaug jublar över skiathlonguldet i VM. Nu siktar hon på guld även på 10 kilometer i klassisk stil. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

En medalj var det uttalade målet för Therese Johaug inför VM. Efter det överlägsna guldet i skiathlon siktar den norska skidstjärnan högre inför 10 kilometer.– Jag går för guld, säger hon.

På presskonferensen säger hon att det klassiska milloppet betyder något extra för henne.

– Det är kanske den distans som jag sett mest fram emot hela vintern, det är min favoritdistans, säger Johaug.

– Det är individuell start, jag mot klockan. Jag har inte heller något mästerskapsguld på 10 kilometer klassiskt.

VM i Seefeld är Johaugs första mästerskap sedan VM i Falun 2015 eftersom hon var avstängd för dopning och missade VM i Lahtis och OS i Pyeongchang. Norskan har varit helt överlägsen i världscupen i vinter, har vunnit alla distanslopp som hon kört, men vågade inte ha för stora förhoppningar inför VM. Vid presskonferensen inför VM sade hon att en medalj var målet, något som den samlade presskåren hade svårt att tro på.

– Jag har känt mig i form men man har ju aldrig koll på konkurrenterna. Jag kunde inte ha fått en bättre start på mästerskapet och guldet ger mig ett lugn och en trygghet.

Norges förbundskapten Ole Morten Iversen är i alla fall klar över vem som får bära favoritskapet på 10 kilometer.

– Med tanke på det som varit i vinter får Therese finna sig i att vara favorit, vare sig hon vill eller inte. Men ibland vinner favoriten, ibland inte, säger han.

Övriga norskor i tisdagens lopp är Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Heidi Weng och Ingvild Flugstad Østberg.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning