Johaug gör comeback: "Lika bra eller bättre"

Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

På onsdag är Therese Johaug fri att tävla igen efter sin dopningsavstängning.Kanske bättre än någonsin.– Det skulle förvåna mig om hon inte är lika bra eller bättre, säger tränaren Pål Gunnar Mikkelsplass.

På lördag ska den norska skidstjärnan delta i 37-kilometersloppet Skarverennet, men inte i elitklassen utan i en motionsklass tillsammans med sponsorer, så något prov på form kan hon inte visa. Det är först i sommar, i ett rullskidlopp i Telemark den 25 juni som tävlingscomebacken sker. Och på snö ska 29-åringen tävla först i Beitostølen i november.

Rapporterna från hennes träningstester visar dock att konkurrenterna lär få se upp till vintern.

– Therese är absolut på en väldigt hög nivå. Jag har sett vad hon har gjort på träning och är trygg med att hon har gjort jobbet som krävs, säger Mikkelsplass, som tror att Johaug kommer tillbaka starkare än någonsin.

– Man vet aldrig med form, men det skulle överraska mig om hon inte är på samma nivå – eller bättre.

"Nu kan hon nollställa"

Han säger att Johaug haft svackor under avstängningstiden.

– Men nu kan hon nollställa helt och vet att när säsongen sätter igång så startar hon med samma förutsättningar som konkurrenterna, säger Mikkelsplass.

Säsongen 2015–2016 var norskan helt överlägsen i skidspåren, vann Tour de Ski, den säsongsavslutande skidtouren i Kanada och sammanlagt 17 lopp i världscupen vilket var tangerat rekord.

Läppsalva gav utslag

Siktet var sedan inställt på VM i Lahtis 2017 och OS i Pyeongchang 2018.

Men så åkte hon på skidläger i Livigno i Italien i augusti 2016 och en tid senare omkullkastades alla planer. Den läppsalva som Johaug behandlade sina sönderbrända läppar med innehöll den anabola steroiden clostebol, vilket gav utslag i dopningsprovet som Johaug lämnade den 4 september.

I september 2016 behandlade Therese Johaug sina sönderbrända läppar med salvan Trofodermin, som hon fått av landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen under ett höghöjdsläger i Italien. Den 16 september dopningstestades Johaug och knappt en månad senare offentliggjordes att den anabola steroiden clostebol hittats i hennes urinprov. Johaug svor sig fri från skuld medan Bendiksen tog på sig hela skulden och avgick.

Norges idrottsförbund stängde senare av Johaug i 13 månader, gällande från och med den 18 oktober 2016, men Internationella skidförbundet (Fis) överklagade till idrottens skiljedomstol Cas. I augusti förra året förlängde Cas avstängningen till 18 månader, vilket innebar att Therese Johaug missade OS i Pyeongchang.

Från och med den 18 april är Johaug fri att tävla igen.

Fakta: Therese Johaug

Född: 25 juni 1988 (29 år).

Från: Dalsbygda, Norge.

Klubb: Nansen.

Främsta meriter: OS: 1 guld, 1 silver, 1 brons. VM: 7 guld, 3 brons. Världscupen: 2 totalsegrar i världscupen, 42 segrar.

I övrigt: Årets kvinnliga idrottare i Norge 2016.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning