Johaug får miljonstöd av norska skidförbundet

Therese Johaug behöver inte bekymra sig över sin ekonomi under dopningsavstängningen. Bild: Martti Kainulainen

Norges Skidförbund betalar fortsättningsvis dopningsfällda Therese Johaug ett miljonstöd.

Norges Idrottsförbund NIF dömde förra veckan den norska skidstjärnan Therese Johaug till en tretton månader lång avstängning för ett dopningsbrott. Hon gav ett positivt dopningsprov i oktober.

Efter att domen blivit offentlig avbröt skidjätten Fischer samarbetskontraktet med Johaug. En miljonsmäll.

Däremot fortsätter det norska skidförbundet att betala Johaug ett frikostigt idrottsstipendium. Enligt VG är Johaugs kontrakt med skidförbundet värt en miljon norska kronor om året.

Kontraktet innehåller en klausul som gäller brott mot det NIF:s reglemente, inklusive dopningsbrott. Men Johaug anses inte ha gjort sig skyldig till ett brott mot reglementet.

– Enligt reglerna ska NIF och dess medlemsförbund (exempelvis Norges Skidförbund) frånta det ekonomiska stödet till en idrottsutövare som är avstängd på grund av brott mot bestämmelserna i i paragraf 12-3, uppger Skidförbundets advokat Anne-Lise H. Rolland för VG.

– Det gäller inte i de fall där paragraf 12-9 (icke bevisad skuld) eller paragraf 12-10 (obetydlig skuld) är relevanta. I det här fallet handlar det om obetydlig skuld och då ska man inte frånta idrottsutövaren det ekonomiska stödet.

Enligt Idrottsförbundets domsutvalg var Johaug inte helt oskyldig till sitt positiva dopningsprov, men hennes skuldgrad var obetydligt. Hon anses ha fått i såg den förbjudna anabola steroiden via en sårsalva som hon fått av landslagsläkaren Fredrik S. Bendiksen.

VG frågar om Skidförbundet inte ser något etiskt problem med att avlöna en dopningsfälld idrottsutövare. Svaret är nej.

– Omständigheterna och det faktum att det är konkluderat att hon bär obetydlig skuld, är grunden för att betala Therese Johaug stipendium enligt kontrakt. Det har vi inga problem med.

Skidförbundet har också betalat Johaugs advokat. Enligt Espen Bjervig som är marknadschef vid Skidförbundet handlar det om några hundratusen kronor. Rättskostnaderna för Martin Johnsrud Sundbys dopningsfall uppgick till tre miljoner kronor.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03