Johaug avbryter samarbetet med Huawei

Therese Johaug är nästa idrottare att avbryta sitt samarbete med kinesiska telekomjätten Huawei. Arkivbild. Bild: Heiko Junge / NTB

Norska skidstjärnan Therese Johaug väljer att avbryta sitt samarbete med kinesiska telekomjätten Huawei."Vi uppskattar mycket att Huawei tar ett stort ansvar och frigör Therese från samarbetsavtalet" skriver Johaugs manager Jørn Ernst.

Johaug har fått kritik den senaste tiden då hon, till skillnad från till exempel fotbollsstjärnan Antoine Griezmann och svenska simstjärnan Sarah Sjöström, valde att fortsätta sitt samarbete med Huawei efter att det uppdagats att de varit inblandade i övervakningen av den muslimska folkgruppen uigurer.

Men nu avbryter parterna samarbetet.

"Huawei är ledsna över att meddela att vi har beslutat att befria Therese Johaug från samarbetsavtalet med omedelbar verkan för att låta henne fokusera all sin energi på det som ska vara hennes fokus, nämligen att förbli den bästa längdskidåkaren i världen ", skriver telekomjätten i ett uttalande.

"Vi uppskattar mycket att Huawei tar ett stort ansvar och frigör Therese från samarbetsavtalet, så att hon kan ha fullt fokus på det sportsliga" skriver Johaugs manager Jørn Ernst i ett sms till NTB.

IPVM, ett USA-baserat företag för övervakningsforskning, sade i en rapport förra veckan att Huawei varit inblandat i att testa en teknik för ansiktsigenkänning i Kina, som kan skicka varningar till polisen när den identifierar ansikten hos den uiguriska minoriteten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning