Skådespelaren Johannes Brost är död – blev Joker med svenska folket

Brost blev Joker med hela svenska folket efter sin roll i såpan Rederiet. Arkivbild. Bild: TT/Fredrik Sandberg

Den svenska skådespelaren Johannes Brost är död, uppger familjen för TT. Han avled i sviterna av cancer, 71 år gammal. – Han var en originell och fin skådespelare som var väldigt levnadsglad, säger kollegan Sissela Kyle.

Johannes Brost avled på Skånes universitetssjukhus på torsdagen. "Han kämpade hårt och länge men klarade inte kampen mot cancern. Han fattas oss", skriver familjen i ett mejl till TT.

Johannes Brost tog examen från scenskolan i Malmö och har därefter spelat i ett stort antal älskade filmer, som Black Jack, Änglagård och Jönssonligan. Därefter jobbade han på teatrar som Stockholms stadsteater, Åbo Svenska Teater och Riksteatern. 1981 fick han sitt stora publika genombrott i julkalendern Stjärnhuset.

Folkkär Joker

Han har även spelat i en lång rad privatteateruppsättningar och tv-serier, och i och med rollen i långköraren Rederiet blev han Joker med hela svenska folket.

Peter Falck, manusförfattare och Rederiets upphovsperson, säger till TT att Brost har betytt enormt mycket för den svenska tv-publiken.

– Vi behövde en komisk karaktär, Joker, som motvikt till alla intriger och historier. Han gav verkligen rollen personlighet och charm.

Falck tror att Brosts särdrag som skådespelare var att han gick in i sina roller helt och fullt.

– Han var Joker hela vägen ut. Det är fantastiskt med skådespelare som går så in i sin roll. Det är en styrka tycker jag.

2013 fick Brost en Guldbagge för sin roll i Avalon, där han spelade en pressad och desperat festfixare.

Originell skådespelare

Hans sista roll blev den som gentlemannen Sievert Lindberg i Fröken Frimans krig som sändes i SVT under julhelgen och där han spelade mot bland andra Sissela Kyle.

– Så oerhört tråkigt, det var verkligen ledsamt att höra. Han trodde att han skulle bli frisk, säger Kyle, som även regisserat Brost i musikalen Top Hat, till TT.

– Han var en originell och fin skådespelare som var väldigt levnadsglad, och det tycker jag att man känner i hans skådespeleri. Och så var han dessutom en lojal och schysst kamrat. Han var en nyfiken, positiv och glad kille. Det är verkligen en förlust, säger hon.

Född: 1946

Utbildning: Malmö scenskola 1967-70

Betydande skådespelarprestationer inom film och tv:

Blev Joker med hela svenska folket i samband med tv-serien Rederiet (1992–2002)

Belönades med en Guldbagge för bästa manliga huvudroll i Avalon 2013. Rollen innebar en comeback och han gjorde efter det en turné med Allan Edwalls monolog Limpan (2012)

Har krediterats för ett 60-tal produktioner inom film och tv, i urval:

Varning för Jönssonligan (1981), Besökarna (1988), Black Jack (1990), Bröllopsfotografen (2009), Vittra (2012) och Min så kallade pappa (2014)

Senast aktiv: Tv-serien Fröken Frimans krig (2017)

Inom teater:

På Chinateatern i Stockholm: Bäddat för sex (1984), Är du inte riktigt fisk? (1986), På Intiman i Stockholm: Me and my girl (1988), på Palladium i Malmö: Kuta och kör (1999)

Källa: Nationalencyklopedin, Internet Movie Database (IMDB)

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning