Johanna Grüssner nominerad för Nordiska rådets musikpris

Johanna Grüssner är Ålands kandidat till Nordiska rådets musikpris 2019. Bild: Pressbild

Finlands kandidater till Nordiska rådets musikpris i år är munspelskvartetten Sväng och barockviolinisten Kreeta-Maria Kentala. Ålands kandidat är mångsidiga jazzsångerskan Johanna Grüssner.

Nordiska rådets musikpris fokuserar på skapande och utövande av musik på en hög konstnärlig nivå Vartannat år går priset till ett verk av en nu levande komponist, och vartannat år går priset till en större eller mindre ensemble.

Finlands två kandidater till priset i år är gränsöverskridande toppmusiker med naturliga kopplingar till flera genrer. Kaustbybördiga Kreeta-Maria Kentala hör till Finlands främsta barockmusikspecialister. "Kentala kunde ha skapat sig en internationell karriär, men valde att återvända till hemtrakten och gjorde Jakobstad till något av ett finländskt barockmecka" skrev Mats Liljeroos nyligen om hennes gästspel med Radions symfoniorkester.

Munspelskvartetten Sväng är en av få ensembler som byggt upp något unikt kring ett enda instrument. Rötterna finns vid Sibelius-Akademins folkmusikavdelning men grenarna spretar åt många håll. "Oavsett av vilken sorts repertoar de ger sig på kastar de sig in i den med höga stilpoäng och god smak. Det må gälla finländsk spelmansmusik, blues eller Balkanmusik, en konsert med Sväng innebär ofta en resa jorden runt", skrev jag om deras senaste fullängdare som fokuserade på finländsk tango.

Sedan 1997 får även Åland, Färöarna och Grönland nominera egna kandidater. Johanna Grüssner är jazzsångerska och musikpedagog, mångsidigt verksam både på Åland, i Sverige och internationellt. Hon har studerat i USA, där hon bland annat startade ett musikprogram på en grundskola i Bronx. Hon har spelat in ett stort antal skivor, bland annat med fräscha tolkningar av Alice Tegnérs barnsånger, Elsa Beskows Putte i blåbärsskogen och Erna Tauros Muminvisor. För tillfället är hon bosatt i Stockholm.

Färöarnas kandidat till priset är bassångaren Rúni Brattaberg, som även var verksam i Finland under några år. Han medverkade bland annat i uruppförandet av Mikko Heiniös kyrkoopera Riddaren och draken (2000).

De andra nominerade är Christina Åstrand och The Danish String Quartet från Danmark, Da Bartali Crew från Grönland, Gyða Valtýsdóttir och Sæunn Thorsteinsdóttir från Island, Elias Akselsen och Grete Pedersen från Norge samt Bengt Forsberg och Joakim Milder från Sverige.

Förra året tillföll Nordiska rådets musikpris norske kompositören Nils Henrik Asheim medan finländska dirigenten Susanna Mälkki fick musikpriset 2017.

Nomineringarna kungjordes i Helsingfors fredag 10.5. Priset delas ut vid Nordiska rådets session i höst.