Johan & Nyström slopar kontantbetalning

Först i Finland. Slut på kontantbetalningar på Johan & Nyström, meddelar kaféchef Karoliina Pelander. Bild: Mikko Evinsalo

Ska du ha en kopp kaffe eller en bulle på kaféet Johan & Nyström i Helsingfors duger det inte längre med kontanter.

Kaféet Johan & Nyström som ligger på Skatudden i Helsingfors blir det första kaféet i Finland som helt och hållet skrotar kundernas möjlighet att betala kontant. I fortsättningen är det bara bank- och kreditkort som gäller om man är sugen på kaffe och kakor.

Det finns flera klara motiveringar bakom beslutet, skriver Johan & Nyström i ett pressmeddelande.

– Att transportera stora mängder kontanter från kaféet till banken om kvällarna innebär en säkerhetsrisk för personalen. Med kortbetalningar sparar man också tid och undviker pinsamma situationer som uppstår om summan i kontantkassan inte stämmer i slutet av dagen, framhåller kaféets chef Karoliina Pelander.

Hon påpekar att kortbetalningar dessutom är ett effektivt sätt att bekämpa grå ekonomi.

– Vi tror starkt att kaféer kan vara fullt funktionsdugliga utan kontanter. Kanske kan vi genom det här beslutet visa exempel åt andra, säger Pelander.

Kaféet öppnar ändå för vissa undantag om det verkligen kniper:

– När det gäller turister kan vi ibland göra ett undantag. Trots att vi tar emot alla slags kort är det inte lika vardagligt i alla länder att man betalar alla sina inköp med kort, säger Karoliina Pelander.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning