Johan Kvarnström är inne med Antti Rinne

Johan Kvarnströms hela kropp och väsen uttrycker hur fantastiskt glad han är över inval. Bild: Lina Enlund

Valkvällens stora överraskning var Ekenäsbon Johan Kvarnström, SDP, som klarade ribban och lyckades med inval första gången han ställde upp i ett riksdagskval. I Hangö blev han röstkung.

En obligatorisk fråga till en som skrällde och kom in i riksdagen på första försöket är hur det känns.

Frågan går till Johan Kvarnström, SDP, 33-årig fyrabarnspappa från Jägarbacken i Ekenäs.

– Det känns helt otroligt och ganska ofattbart. Och sättet på vilket allt klarnade på söndagskvällen ... det var som en thriller. De första förhandsrösterna som kom in var bara 84 till antalet. Då tv-sändningen tog slut var resultatet ännu oklart, svarar han.

Än var Kvarnström invald, än var han ute. Men till slut var han inne på riktigt, "inne med Antti Rinne" som han själv rimmade och rappade i en sång i början av kampanjen. 4 215 nylänningar ville se honom på Arkadiabacken.

Hela 3 133 av rösterna kom från hemstaden vilket gav honom andra plats i Raseborg efter Thomas Blomqvist. I Hangö var han etta, röstkung med 735 röster – här kom Blomqvist tvåa med 443 röster.

Hangö och hamnarna viktiga

Stödet från Hangö glädjer helt klart Kvarnström:

– Hangö är strategiskt viktigt med sina hamnar, såväl för Raseborg som för hela landet. Nu ska vi få Hangö–Hyvinge-banan elektrifierad. Antti Rinne har sagt att den ska elektrifieras, jag ska påminna honom, säger Kvarnström.

Den planerade snabba tågförbindelsen mellan Helsingfors och Åbo via Lojo hoppas och tror han att faller på eget grepp.

– Om det finns extra pengar någon gång så kunde man bygga ut lokaltågsnätet till Lojo. Men först måste existerade banor sättas i skick.

Att Kvarnström gjorde ett kanonval tror han har flera förklaringar.

– För det första fanns det röster att plocka och så har vi Maarit-effekten, hon gav mig ett aktivt stöd. Men vi har också jobbat hårt och fått bra respons på kampanjen. Det finns folk som inte röstat förr som nu gett mig sitt stöd och det finns folk som sagt att de inte kommer rösta på mig men att de noterat vårt hårda jobb.

Han visualiserar det hårda kampanjarbetet med att då andra partier och kandidater gått hem från torgen har han och hans team gått steget längre.

Man har gått och knackat dörr.

Man har gjort ultralokala flyers, som dem till hans eget bostadsområde med de inledande orden "hej grannar".

Man har mött pendlare på tågstationen i Karis, i ottan, i februarikylan.

Naturligtvis har kampanjandet haft ett pris.

– Familjen har inte sett så mycket av mig.

En kväll då Kvarnström kom hem tidigare än vanligt, vid 19-tiden, satt sonen Aron och lekte att hans arbetsdag var slut.

– Jag frågade vad han lekte att han jobbade med – svaret var "det är mycket människor och det är med riksdagen".

Kvarnström klappar sig för hjärtat.

FSD behöver egen ledamot

Ungefär i det här skedet av intervjun ringer telefonen. Kvarnström säger "jag skulle inte ta ett samtal mitt i intervjun annars, men det är Maarit".

Efteråt är han litet rörd:

– Hon ville höra min röst.

Att Kvarnström nu tar vid efter Maarit Feldt-Ranta, inte bara som riksdagsledamot från Raseborg utan också som representant för FSD har uppenbarligen varit viktigt.

– Det är viktigt att Finlands svenska socialdemokrater har en representant i riksdagen, det är symboliskt viktigt. Det hade varit en domänförlust om FSD förlorat sitt mandat i riksdagen, det har jag blivit varse då folk från flera håll hört av sig.

Läs mer: Kim Berg lämnar stadsstyrelsen och ger sig in i rikspolitiken

Samarbete med Blomqvist

Att Västnyland även framöver har två raseborgare i granitborgen är förstås bättre än att ha bara en. Kvarnström är säker på att samarbetet med SFP:s Blomqvist kommer fungera bra.

– I alla regionala frågor tycker vi lika. Thomas är saklig och konstruktiv.

Bland flera möjliga samarbetsprojekt lyfter Kvarnström upp järnvägsprojekten:

– Där har Västnyland varit en vit fläck under den gångna perioden. Också i vargfrågan kan vi säkert vara samstämmiga.

Annat som Kvarnström vill jobba för är frågor som rör familjer, såsom familjeledigheten, och frågor om miljön.

– Principiellt är det också viktigt att utveckla välfärdsmodellen och bryta den nuvarande linjen med nedskärningar och privatisering, säger Kvarnström.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning