Johan Knut Harju söp och samlade material om livet på gatan – nu vill man uppkalla en gata efter honom

Johan Knut Harju höll till i Helsingfors norr om Långa bron. Den här bilden på Broholmsgatan är tagen 1986. Bild: Bert Carpelan/HBL-arkiv

Hur var det att inte ha tak över huvudet, att tampas med missbruk och att gå och frysa på Helsingfors gator förr i tiden? Utan Johan Knut Harju skulle den informationen vara mer knapphändig.

Johan Knut Harju (1910-1976) levde sitt liv utanför samhället. Han skrev tiotusentals sidor om hur männen på gatan i Helsingfors levde, bland annat om hemlösa, alkoholister, härbärgen och övernattning under broar.

Harju, som utgick också från sig själv, har kallats för en luffarnas Elias Lönnrot. Hans skrifter hamnade senare i Finska Litteratursällskapets arkiv.

Nu vill Sami Muttilainen (VF) och 27 andra ledamöter i Helsingfors stadsfullmäktige att Harju får en park eller gata uppkallad efter sig.

Motionen kommer upp i Helsingfors stadsstyrelse på måndag.

Enligt stadsmiljönämnden, som tidigare behandlade motionen, har Harjus gärning inte fått den uppmärksamhet som den förtjänar. Man föreslår att Harju kunde få en gata uppkallad efter sig i Sörnäs, Åshöjden, Hermanstad, Vallgård eller på någon annan plats i den östra delen av stadskärnan.

Ett annat alternativ är att byta namn på Svalboparken som ligger nära kurvan i Sörnäs.

"Att föra fram Harjus namn i ett område som var viktigt för honom själv skulle synliggöra det breda spektret av helsingforsarnas livsföring. Det skulle också sända en signal om att platsen tidsmässigt har många lager.

Tjänstemännen i Helsingfors stad säger att Johan Knut Harjus namn lagts till i namnkommitténs så kallade namnbank. Det innebär att staden kan använda det om tjänstemännen stöter på en lämplig plats som behöver ett namn.

Att byta namn på Svalboparken är inte aktuellt.

"Existerande namn byts inte ut om inte det finns ett mycket vägande skäl, som exempelvis grundar sig på räddningssäkerhet", står det i dokumentet som politikerna i stadsstyrelsen har fått ta del av.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning