Johan Juslin har alltid haft många bollar i luften

Cirkusartisten Johan Juslin, hemma från Vanda, firade julen i Tyskland och nyåret i Portugal. Varje vecka visas showen Corteo i en ny stad och artisterna ger upp till sju föreställningar på samma ort. Bild: Lauren Garbutt

Uppe i taket finns fortfarande några gropar efter de första bollarna som Johan Juslin kastade omkring i köket. – Jag visste redan som liten att jag ville bli jonglör, säger finlandssvenska Juslin som turnerar med cirkusen Cirque du Soleil som kommer till Finland i oktober.

Som 10-åring satt Johan Juslin i soffan och såg ett tv-program om Cirque du Soleil. Något inom honom tände till och från den stunden visste han precis vad han skulle bli som stor. Redan samma kväll började han öva på bakgården till huset i Vanda där han vuxit upp.

– Min ena storebror är bilmekaniker och den andra jobbar inom it-branschen, men jag var familjens svarta får som ville bli jonglör, säger han och skrattar.

Juslin befinner sig för tillfället i Mannheim i Tyskland där showen Corteo spelar denna vecka. Om några dagar bär det av till nästa ställe.

– Vi är på resande fot i nio till tio veckor och ger i medeltal sju shower per stad under en veckas tid, sedan har vi två veckor ledigt, berättar Juslin.

Så har han hållit på sedan han knöts till cirkusen 2017.

Hur orkar du med det?

– Man är väl ung ännu som 28-åring, säger Juslin och skrattar glatt.

– Just nu passar det här livet mig utmärkt, jag får resa och se världen. Men visst saknar jag familjen och vännerna hemma i Finland.

Började 1984 med 20 gatukonstnärer som satte ihop en show.

Har i dag 4 000 anställda, varav 1 300 artister från över 50 länder.

De olika showerna har setts av över 180 miljoner åskådare i över 450 städer och 60 länder.

Showen Corteo visar på Hartwall Arenan i Helsingfors den 1–4 oktober 2020 och i Åbo 18–22 november 2020.

Corteo hade premiär i Montreal år 2005 och har sedan dess visats i 21 länder för över 9 miljoner tittare.

52 cirkusartister deltar i showen som handlar om en clown som fantiserar över sin egen begravning som en paradliknande karneval.

Nu hägrar ändå hemlandet då Cirque du Soleil är på väg till Helsingfors i oktober. Det är med viss spänning Juslin ser fram emot att uppträda inför hemmapublik. Han har rötterna i Vanda och har vuxit upp med släkten på Grufva gård. Lågstadiet gick han i Mårtensdal.

Redan då uppträdde han på alla jul- och vårfester med sina cirkustricks. Det mesta är självlärt, men i flera år gick han i cirkusskola i Helsingfors och fick tips på nya konster. Allt han bara kommer åt flyger upp i luften.

– Hemma har vi en flaggstång på gården, tretton meter hög. Mina bollar flyger nog högre än det, konstaterar han.

Favoritredskapet är diabolon, en kinesisk timglasliknande snurra som han skickligt snurrar och svingar på alla tänkbara och otänkbara sätt.

Diabolon är Johan Juslins favoritredskap. Bild: Lauren Garbutt

Få trodde på hans dröm

Trots att Johan Juslin redan tidigt hade yrkesvalet klart för sig var det få som trodde att han menade allvar då han talade om att bli jonglör. Efter högstadiet uppmanade studiehandledaren honom att skaffa sig ett "vanligt" yrke och Juslin blev träartesan från Borgå.

– Alla andra byggde stolar och möbler, men jag höll alltid på med mina cirkusbyggen, säger Juslin.

När studierna väl var slutförda ville han utomlands, och började vid en cirkusskola i Montreal där han studerade i tre år.

– Cirque du Soleil ordnade audition och jag gick med och fick in mitt namn i deras databaser. Sedan gick det något år tills de ringde och sa att de behövde en jonglör till sin show Corteo och på den vägen är det.

I showen deltar ett femtiotal artister från hela världen.

– De har blivit som en andra familj för mig. Vi umgås ju nästan dygnet runt och brukar upptäcka staden vi kommer till tillsammans. Men ibland blir det tungt, och man vill bara vara ensam, säger Juslin.

Cirque du Soleils shower är kända för sina fantasifulla kostymer och mycket smink på scen. – I början tog det flera timmar att sminka sig, nu går det snabbare, berättar Johan Juslin. Bild: Mona D'Amours

Att flytta hela cirkusen från stad till stad kräver ett tiotal långtradare, medan artisterna ofta får flyga eller åka buss. Juslin är van vid att bo på hotell, men ibland fixas boendet via Airbnb och ger lite variation.

– Vi brukar gå ut och äta tillsammans, men sedan har alla sin egen tid också. Dagarna går ganska långt åt att träna och hålla sig i form, och vissa dagar kör vi flera föreställningar per dag så mycket fritid finns det inte.

När Juslin väl blir ledig brukar han passa på att semestra i en solstol på en varmare ort. Men även det varierar.

– Hittills har jag ofta åkt hem och tagit hand om kroppen och tillbringat tid med familj och vänner. Många brukar orka med det här livet i fem-tio år och byter sedan.

År 2020 blir ett spännande år för Juslin på många sätt. Förutom att Corteo visas i Helsingfors och Åbo kommer världens största jongleringsfestival att ordnas i Hangö i mitten av juli. Flera tusen jonglörer och cirkusartister bjuder på shower och mindre uppträdanden runtom i staden. Även Juslin siktar på att delta.

– Det känns alltid extra spännande att uppträda inför hemmapublik, säger han.

Johan Juslin, till höger, är jonglör och ängel i showen Corteo, som betyder kortege på italienska. Cirque du Soleils shower är kända för sina fantasifulla kostymer och massiva arrangemang. Bild: Cirque du Soleil

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning