Johan Bäckman åtalas för grov ärekränkning och olaga förföljelse

Docent Johan Bäckman är känd i många ryska medier. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Åtalen hör ihop med Yle-journalisten Jessikka Aro, som Bäckman förtalat i bland andra ryska medier.

Åklagaren Juha-Mikko Hämäläinen har i dag väckt åtal mot Johan Bäckman, som framför allt profilerat sig som en Finlandsexpert i olika ryska medier. Det rapporterar Yle och nyhetsbyrån STT.

Åtalen hör ihop med Yle-journalisten Jessikka Aro, som skrivit omfattande om olika Rysslandsfrågor. Aro har bland annat uppgett till allmänheten att Bäckman svartmålat henne i ryska medier och förföljt henne.

Under förundersökningen misstänktes också en av Aros kolleger på Yle för medhjälp till brott. Kollegan misstänktes ha läckt ut information om Aros arbetsuppdrag och vistelseort till Bäckman. Åklagaren väcker dock inga åtal mot kollegan.

Hösten 2014 rapporterade Aro detaljerat om ryska trollfabriker, som producerar falska nyheter och förvränger systematiskt debatter på nätet. Aro utsattes för omfattande trakasserier och hot för sin rapportering, men belönades med Bonniers stora journalistpris 2016 för sitt gedigna arbete.

Aro är också målsägande i den stora brottshärvan kring den falska nyhetssajten MV.

Brotten som Bäckman nu står åtalad för misstänks ha inträffat 2014–2016.

Det var STT som var först ute med nyheten om åtalen mot Bäckman.

Ett​ ​hem​ ​med​ ​historia,​ ​och​ ​en​ ​önskan​ ​att​ ​bevara​ ​det​ ​gamla

Många drömmer om ett hem med en lång historia och spännande anekdoter, men för Michaela Borup och Mathias Furuhjelm är det verklighet. 2.4.2020 - 00.00

Mer läsning