Joensuu i grym målsvit – fick vinna för första gången sedan februari

Jesse Joensuu, Peter Regin och Sakari Salminen spelade bra ihop då de byggde upp läget som ledde till segermålet. Bild: Jussi Nukari

Jokerit satte stopp på sin tre matcher långa förlustrad i sin hemmamatch mot Lokomotiv Jaroslavl. Matchhjälte var Jesse Joensuu som var lysande överallt på planen.

Jokerit-Lokomotiv Jaroslavl 4–3 (0–1, 3–1, 1–1)

– Yes! Bra Jesse!

Det råder inget tvivel om vem som de jublande Jokeritspelarna tycke var matchens lirare i Jokerits seger över Lokomotiv Jaroslavl. Jesse Joensuu var direkt inblandad i tre av Jokerits fyra mål då laget lyckades bryta den tre matcher långa förlustsviten som kom på den blytunga bortaturnén i sydvästra Ryssland.

Joensuu öppnade Jokerits målkonto med ett snyggt solomål som utjämnade matchen till 1–1. Sedan skymde han lyckat Lokomotivmålvakten så att Topi Jaakolas, som spelade sin 200:e KHL-match, skott hittade nätmaskorna och gav hemmalaget 3–2-ledningen. Till slut ledde Joensuus tunga tackling till att Peter Regin kunde snappa upp pucken i offensiv zon och spela fram Sakari Salminen som petade in det matchvinnande målet.

Inte undra på att lagkamraterna gav honom beröm då han steg in i omklädningsrummet.

Joensuu skadade sig i augusti och var borta en månad före Neftehimik-matchen för en vecka sedan. Segern var i själva verket Joensuus första den här säsongen.

– Jag har inte velat prata om det så att ingen fattar att jag är en otursgubbe. Nu kommer alla att veta det. Det är en tid sedan den förra segern och visst smakar vinster alltid. Sådana här matcher krävs om vi vill gå till slutspel, säger Joensuu som mot Lokomotiv spelade sin sjätte KHL-match för säsongen.

Jani Ritas anda

Joensuus senaste KHL-seger kom den 29 februari i playoffsserien mot Torpedo. En annan speciell grej är att Joensuu senast misslyckats med att göra mål för över en månad sedan. Han nätade i sin sista match innan sjukledigheten och har sedan comebacken gjort ett mål i varje match. Målsviten är nu fem matcher lång.

– Gärna skulle jag fortsätta sviten så länge som bara det är möjligt. Jag har haft bra tur men bra tur har man då man jobbar hårt för det, säger han.

Mot Lokomotiv spelade Joensuu tillsammans med Regin och Salminen. Kedjan var hemmalagets starkaste.

– Som en kedja spelade vi aggressivt vilket ledde till mållägen. Jag fick tydligen en assist – en "NHL-assist" – till segermålet trots att jag inte rörde pucken då jag tacklade killen. Jag tänker inte klaga över det.

– Jag hade en bra rörelse i benen i dag. Kan det var lite Jani Rita-anda i kroppen? säger Joensuu.

Matchen var en tributmatch till Jokeritikonen, grovjobbaren Rita som avslutade karriären i våras.

Mentalt viktigt

Joensuu medger att segern var mentalt viktig efter den dystra bortaturnén. Han var missnöjd med första perioden men avslutningen och två kvitteringar väcker hopp om bättre tider.

– Om vi spelar som vi spelade i andra och tredje perioden kommer vi att ha nyckeln till segern i våra händer i varje match. En klyscha, men vi måste kunna spela bra hockey i 60 minuter. Det fanns en oro i bakhuvudet på grund av förlustsviten och på grund av att vi inte haft många hela matcher, säger Joensuu.

– Det kändes som den här matchen hängde ihop med bortaturnén då vi kom hem fyra på natten mot lördagen och sedan hade en ledig dag i går. Nu fick vi bort de onda andarna som förlusterna orsakade. Vi måste tänka att vi nu slutit kistan med förluster. Nu börjar en ny tid, säger Joensuu.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning