"Joementum" för Biden – får stöd av Bloomberg

Joe Biden, med hustrun Jill i ryggen, på valvakan i Los Angeles. Bild: Marcio Jose Sanchez/TT-AP

Joe Bidens kampanj för att bli president i USA får ett jättelyft sedan han vunnit oväntat många delstater på "supertisdagen". Michael Bloomberg hoppar av primärvalet och sällar sig till skaran som ställer sig bakom den tidigare vicepresidenten – som går mot en duell med Bernie Sanders.

I ett uttalande som publiceras av bland andra nyhetssajten Axios för New York-miljardären Michael Bloomberg fram att han alltid ansett att alla bör ställa sig bakom den kandidat som har störst chans att besegra Donald Trump.

Jag har känt Joe en väldigt lång tid.

"Efter gårdagens omröstningar står det klart att den kandidaten är min vän och en stor amerikan: Joe Biden", lyder uttalandet.

"Jag har känt Joe en väldigt lång tid. Jag känner till hans anständighet, hans ärlighet och hans engagemang för de frågor som är så viktiga för vårt land – bland dem vapensäkerhet, sjukvård, klimatförändringar och bra arbeten."

Redan innan den så kallade supertisdagen hade Pete Buttigieg och Amy Klobuchar ställt sig bakom Biden.

Elizabeth Warren, som inte heller rönte några stora framgångar vid tisdagens nomineringsmöten, överväger sin framtid, säger en av hennes kampanjmedarbetare till Reuters.

Ska Elizabeth Warren hoppa av? Bild från framträdande i Detroit under supertisdagen. Bild: Patrick Semansky/TT-AP

Morgonluft för Biden

– Än har de inte begravt mig, säger den forne vicepresidenten Biden på en jublande valvaka i Los Angeles.

Just där, i Kalifornien, lär han inte vinna. Jättedelstaten står för en tredjedel av alla delegater under supertisdagen, men är så vänster med USA-mått mätt att Vermont-senatorn Bernie Sanders är storfavorit.

Bernie Sanders, med sin familj bakom sig, i Vermont under "supertisdagen". Bild: Matt Rourke/TT-AP

Men Biden segrar i flera jämna delstater där Sanders lagt mer pengar och varit mer välorganiserad. Och sammanlagt kan Barack Obamas gamle parhäst därmed komma att ligga först i delegaträkningen när alla resultat från supertisdagen är klara.

– För alla som har slagits ned, räknats ut, lämnats kvar – detta är vår kampanj, säger Biden, enligt medier på vakan i Los Angeles.

– Vi är i högsta grad levande!

Vi kommer att vinna eftersom folk förstår att det är vår kampanj som är bäst positionerad att besegra Trump.

Det är en makalös vändning av 77-åringen, som var i kris efter Iowa med flera delstater i februari. Själv kallar han i ett Twitter-inlägg den nya trenden för "Joementum".

"Kommer att vinna"

Sanders fortsätter dock att gå starkt, och primärvalsprocessen ser nu ut att bli ett tydligt envig mellan den 78-årige vänstermannen och mittenalternativet Biden.

– Vi kommer att vinna eftersom folk förstår att det är vår kampanj, vår rörelse, som är bäst positionerad att besegra Trump, säger Sanders på sin valvaka, som även den bjöd på firande stämning.

Många anhängare till Sanders är dock besvikna efter de oväntat låga siffrorna i flera delstater på tisdagen.

– Men hans idéer finns där ute nu, oavsett vad som händer, säger 58-åriga Wendy Simbers till nyhetsbyrån AFP på valvakan.

Avgörande nu blir hur de förlorande aspiranterna reagerar, om någon hoppar av och i så fall ger sitt stöd till Biden eller Sanders.

Den stora besvikelsen stod Michael Bloomberg för. Han kom in i kampen sent och lade stort fokus på supertisdagen. Men miljardären och den tidigare New York-borgmästaren vann inte någonstans, med undantag för lilla Amerikanska Samoa, där han fick varannan röst.

Joe Bidens anhängare har anledning att vara nöjda. Bild: Marcio Jose Sanchez/TT-AP

Kan inte ändra

Elizabeth Warrens mest svidande nederlag på tisdagen lär vara hemstaten Massachusetts, där Joe Biden segrade.

Och även tidigare avhoppade aspiranter fortsätter att spela roll. Förhandsröstandet har pågått ett tag, och lockat många väljare i en del delstater – vilket blir ett osäkerhetsmoment.

– Och de kan inte ändra sig, så rösterna på Klobuchar, Steyer och Buttigieg finns inte längre i mixen, säger Dennis Goldford, professor i statsvetenskap vid Drake University i Des Moines.

– Så vi vet inte hur de hade röstat om de röstat senare.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning