Joel Slotte från Karleby är årets unga konstnär

Joel Slotte är årets unga konstnär 2021. Bild: Clas-Olav Slotte

Vardagliga anekdoter, erfarenheter och iakttagelser inspirerar Joel Slotte som utsetts till årets Unga konstnär och får ett stipendium om 20 000 euro.

Detta är 37:e gången årets unga konstnär utses i Finland, en person som ska vara under 35 år och ha internationell potential.

Joel Slotte är född 1987 i Karleby, men bosatt i Helsingfors. Han arbetar som bildkonstnär, men gör även skulpturer och har studerat vid Nordiska konstskolan 2007–2009 och utexaminerades från Konstuniversitetets Bildkonstakademi som magister i bildkonst 2016.

"Slottes teknik är virtuosa oljemålningar om arktiska, i vissa avseenden absurda och fiktiva situationer", heter det i ett pressmeddelande från utdelaren Tammerfors konstmuseum. Juryn har letts av museidirektör Taina Myllyharju.

"Mina målningar föds ur vardagliga anekdoter, erfarenheter och iakttagelser av sådant som över huvud taget finns nära mig på något sätt. Jag målar porträtt på mina vänner och närmaste och mig själv. Jag förser verkliga människor med fiktiva egenskaper och avbildar dem som alternativa versioner av sig själva. Dessa alter egon är ett sätt att konfrontera den omgivande verkligheten och dess fenomen; i en skenbart lugn vardag blandas plötsligt fasa, olika känslors mellantillstånd samt kärlek och vulgär glädje", säger Slotte själv.

Joel Slotte: Sången om rövarhålan, oljemålning på duk, 2020. Bild:

Han erhåller nu ett stipendium om 20 000 euro av Tammerfors stad och möjlighet att ordna en privatutställning i Tammerfors konstmuseum samt i Tikanojas konsthem som hör till Vasa stads museer. Tidigare har hans verk ställts ut i Finland, Sverige och Danmark och finns bland annat i Kiasmas, Helsingfors konstmuseums, Stiftelsen Pro Artibus och Bildkonstakademins samlingar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning