Joel Pohjanpalo flyttar till unik klubb med brokig historia

Joel Pohjanpalo kan räkna med stort ansvar i Union Berlin. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Union Berlin lånar in landslagsanfallaren Joel Pohjanpalo från Bayer Leverkusen. Kontraktet innehåller en option att köpa loss finländaren nästa sommar.

– Fantastiskt att vara här. Jag ser verkligen fram emot att spela på Stadion An der Alten Försterei, säger Pohjanpalo.

Pohjanpalos väg till spelminuter i Leverkusen var barrikerad och att få en lånedeal till en annan Bundesligaklubb var mer eller mindre jackpot.

Union Berlin gick upp i Bundesliga till förra säsongen för första gången i klubbens historia. Kultklubben klarade nytt kontrakt utan större problem, ner till kvalplats och Werder Bremen skilde tio poäng.

Klubben tappade svenska anfallaren Sebastian Andersson till FC Köln för sju miljoner euro och han lämnade en lucka på tolv Bundesligamål efter sig.

32-årige Max Kruse anlände på en fri transfer och Kruse trivs bäst i en fri roll mellan mittfält och anfall.

Pohjanpalos främsta konkurrent om platsen i startelvan är Liverpoolånet, nigerianen Taiwo Awoniyi, 23. Tysken Cedric Teuchert är en annan.

Hemmapremiären mot Augsburg slutade i förlust. Bild: Michael Sohn/AP

Unik klubb

Union Berlin är en klubb som inte liknar någon annan i Bundesliga. Här gäller talkoanda, en stark samhörighet och allt som stavas kommersialism bespottas av den överväldigande majoriteten av de som håller på klubben.

Stadion An Der Alten Försterei (Stadion vid den gamla skogsvaktarens hus) är mytomspunnen. Stämningen är tämligen unik och trots att kapaciteten endast ligger på drygt 20 000 (17 000 ståplatser och att få biljett är mer eller mindre omöjligt) anser många spelare att ingenting går upp mot atmosfären på stadion som ligger något stenkast från floden Spree.

Stadion har fått tak och ett rejält ansiktslyft tack vare att samhörigheten kring klubben resulterade i 140 000 timmar frivilligarbete för att rusta upp helgedomen.

Union hörde till klubbarna som fastnade på den östra sidan om muren då den byggdes 1961. Under kommunismens i öst gällde helt andra regler också inom idrotten och låg du inte bra till hos partiet med stort P var förutsättningarna att nå framgång ytterst begränsade. I DDR var det Dynamo Berlin som gynnades. Laget kallades inte Stasiklubben utan orsak.

Laget gynnades på det politiska och det ekonomiska planet. Domarna hjälpte, om det behövdes, gärna till. Idrotten användes som bekant i hög utsträckning som propaganda för kommunismens förträfflighet, Dynamo var en kloss i det maskineriet.

Dynamo vann den östtyska ligan elva gånger i följd mellan åren 1979 och 1989. Med murens fall föll klubben ihop som ett korthus. I dag håller den till i de lägre divisionerna och publiksnittet ligger på cirka 500 för de närmast sörjande.

Union var alternativklubben som sannerligen inte fick någon hjälp av regimen. I stället hade man agenter och angivare i hasorna på sig.

Derbyna mellan Union och Dynamo var eldfängda historier och även om Union 1967 skickade ner Dynamo i andraligan var det allt som oftast Dynamo som drog det längsta strået.

Unionspelaren Klaus Korn anklagades för att ha skrikit "Stasisvin" åt motståndarna. Sanningshalten i påståendena undersöktes enligt godtycklig östtysk sed inte särskilt utförligt och Korn stängdes av på livstid.

Uniontalanger tvingades byta till Dynamo och Union fick inte använda sin hemmaplan i matcher mot Dynamo. Av säkerhetsskäl hette det officiellt.

Också Union hade stora problem efter att muren föll och systemet rämnade och konkursen var nära många gånger. Publiken svek till och med Union. Fotbollen var inte längre lika viktig då det gällde att kämpa sig fram i en ny värld.

Men så småningom hittade man tillbaka till klubben och trots ekonomiska och sportsliga problem började kurvan peka uppåt.

Ett avancemang till Bundesliga var aldrig något självändamål, klubben är stor i anhängarnas ögon oavsett serienivå.

Stadion är långt ifrån de moderna monster de flesta topparenor numera är. Men det gör bara det mytiska skimret kring klubben större.

Av tradition brukar uppemot 30 000 Unionfans samlas på deras kära hemmastadion för att sjunga julsånger tillsammans 23 december.

Julen och julmarknader är stora saker i Tyskland men frågan är om inte stämningen är allra bäst på Stadion An Der Alten Försterei.

En minst sagt motiverande och inspirerande omgivning för Joel Pohjanpalo.

HJK: 71 matcher/24 mål.

Fortuna Düsseldorf: 58/13.

Bayer Leverkusen: 23/8.

VfR Aalen: 22/5.

HSV: 14/9.

Landslaget: 32/7.

Unionsupportrarnas budord:

Bua aldrig ut det egna laget.

Gör inte en av det egna lagets spelare till syndabock.

Gå aldrig från stadion förrän matchen är slut.

Att vara hes är en Unionsupporters träningsvärk.

Källa: Offside.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning