Jobbigt problem lokaliserat i Coronablinkern – skickar inte nödvändigtvis notifikation om exponering

Coronablinkern har laddats ner 2,2 miljoner gånger men nu har man upptäckt en svårlöst bugg i appen. Bild: Timo Kari

Förra veckan upptäcktes att Coronablinkern inte nödvändigtvis skickar ut en notifikation efter att användare exponerats för viruset under en längre tid. Enligt utvecklaren Solita har man lokaliserat problemet och användarna kan förvänta sig en lösning inom de närmaste veckorna.

Smittspårningsappen Coronablinkern har visat sig vara populär bland finländarna. Appen har laddats ner 2,2 miljoner gånger och under september månad matade användarna in mer än 600 konstaterade fall av coronaviruset i appen.

Förra veckan rapporterades det om en bugg i appen. Kvällstidningen Ilta-Sanomat var först ute med nyheten. En del användare hade upptäckt att de inte fått en notifikation om en eventuell exponering även om det konstaterats coronasmitta i deras bekantskapskrets. Enligt teknologiexperten Sami Köykkä vid företaget Solita, som utvecklat appen, uppstår buggen när användare exponerats för viruset under flera timmars tid.

– Det handlar om situationer där användare tillbringat längre tider med andra personer, exempelvis familjer i sina hem eller resenärer som bott på samma hotellrum. Trots att man tillbringat längre tider tillsammans har användarna inte fått en notifikation om exponering när någon insjuknat i covid-19, säger Köykkä.

Han skulle egentligen inte kalla det för en bugg eftersom det i själva verket handlar om en funktion som Apple och Google tillsammans utvecklat för att kunna utnyttja bluetooth i smittspårningen. Appen räknar ut det genomsnittliga medelvärdet för exponeringen.

– När människor tillbringar tid exempelvis i hemmet varierar avståndet och då kan appen tolka medelvärdet som att ingen allvarlig exponering skett – egentligen är förklaringen väldigt enkel, säger Köykkä.

Dessutom räknar Apples och Googles operativsystem medelvärden på lite olika sätt och därför har den så kallade buggen drabbat särskilt Apples ios-användare. Eftersom egenskapen ligger i gränssnittet är det omöjligt för Solita att lösa det direkt. I stället har man hittat på ett sätt att kringgå problemet.

– Vi har tillgång till regelverket för exponering och kan modifiera det så att appen betraktar rätt typ av exponering i fortsättningen, säger Köykkä.

Hittills har alla som drabbats av problemet fått information om en eventuell exponering på annat sätt.

Solita försöker få ut en ny version av appen där problemet är löst så fort som möjligt. Uppskattningsvis tar det en vecka eller två.

Köykkä säger att utvecklingen och lanseringen av Coronablinkern i övrigt varit smidig, inte minst eftersom man samarbetat med kolleger i andra länder och fått hjälp av både Apple och Google. Användarna har också aktivt rapporterat om eventuella problem som man stött på.

Den här veckan släpps en annan uppdatering av appen som innebär att det nu är möjligt att använda Coronablinkern på engelska.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning