Jobbet med ny regering blev högerkaos i Sverige

Ulf Kristersson föreslog en moderat enpartiregering i Sverige. Hans allianskolleger svor på lördagen i Stockholm på att rösta nej till den. Bild: Anders Wiklund/TT

Sprickan mellan de fyra borgerliga partierna i Sverige växte ytterligare under veckoslutet. Regeringssonderaren Ulf Kristerssons förhastade ultimatum fick Centern och Liberalerna på bakhasorna.

STOCKHOLM

Allianspartiernas front rämnade ännu mer efter att regeringssonderaren Ulf Kristersson från Moderaterna (M) plötsligt gick ut på Facebook med vilka regeringsalternativ han prioriterar.

Det hade Ulf Kristersson inte förankrat med Centern (C) och Liberalerna (L) som tillsammans står för 51 av Alliansens totalt 143 mandat i riksdagen.

Ulf Kristersson har gång på gång svurit på att han ska bilda alliansregering. Men efter samråd med riksdagsgruppen och partiledningen gick han plötsligt ut med att han vill bilda en moderat enpartiregering. Den smala M-ministären skulle sedan inom ett år breddas med andra borgerliga partier som vill gå med i något som Kristersson kallade "3-2-1"-modellen.

C och L lovar ett nej till smal högerregering

På lördagseftermiddagen sade både Liberalernas ledare Jan Björklund och Centerns Annie Lööf entydigt ifrån att deras partier inte stöder en smal M-regering.

– Moderaterna har en möjlighet att dra tillbaka sitt förslag, sade Annie Lööf. Om det ändå blir en omröstning om det i kammaren (riksdagen) har vi landat i att rösta nej.

Både Björklund och Lööf vill nu att Ulf Kristersson ska få ett fortsatt sonderingsuppdrag. I praktiken betyder det att de bistert uppmanar honom att löpa linan ut.

– Han lade ut förslaget på Facebook i går, utan att vi hade fått veta någonting om det på förhand, sade Jan Björklund. Vi trodde vi skulle tala mera om det på måndag.

"Det dummaste han kunde ha gjort"

Politiska experter i Stockholm har bedömt att Ulf Kristersson egentligen inte hade kommit någonvart i sina sonderingar. Politikkommentator Lena Mellin vid obundet socialdemokratiska Aftonbladet säger att draget var "det dummaste Kristersson kunde ha gjort".

En opinionsmätning från institutet Inizio visade i torsdags att allianspartiernas väljare har vitt olika åsikter om att samarbeta med Socialdemokraterna (S) om en regering

I rundfrågan stödde hela 92 procent av C-väljarna att partiet skulle bilda regering med stöd från S. Bland Liberalernas väljare var siffran 79, medan den hos Kristdemokraterna var så låg som 16 procent.

Centern och Liberalerna anser nu båda att man borde arbeta på att få Miljöpartiet i ett samarbete med Alliansen. Det skulle inte skapa en majoritet i riksdagen, men ändå 159 av de 349 mandaten i riksdagen.

Kommunalt samarbete, blågrönt i Stockholm

Många av kommunerna i Sverige har efter valet lyckats bilda sådana koalitioner som verkar svåra på riksplanet. Bland annat Stockholms stad visar vägen.

I Stockholm har Miljöpartiet lämnat det traditionella rödgröna blocket och bildar nu i stället en "blågrön" allians med det borgerliga blocket och avsätter därmed huvudstadens S-styrda ledning.

Kristdemokraternas ordförande Ebba Busch Thor var den som vid lördagens snabbinkallade presskonferenser gav sitt största stöd för Ulf Kristerssons manöver. Busch Thor räknar med ett stöd från åtminstone en del av de 62 Sverigedemokraterna i Sveriges riksdag för en högerregering, fast utan att aktivt ta ställning till deras politiska krav.

– Om det sedan visar sig att de ställer krav på oss efterhand då får man stå rakryggad, sade hon.

Det borgerliga allianssamarbetet anses nu efter 14 år stå inför sin upplösning. Två av allianspartierna ser en framtida regering i Sverige med stöd från vänster, två vill att fokus ska ligga högerut.

På tv får liberalledaren Jan Björklund frågan om inte Alliansen så här långt hade satt en ära i att förhandla i gott samförstånd i slutna rum – inte på sociala medier. Hans svar är kort och kärnfullt.

- Ja.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning