Jöback först ut på slottet: "Läskigt"

Årets stjärnor på slottet: imitatören Bosse Parnevik, sångerskan Ann-Louise Hanson, skådespelerskan Regina Lund, skådespelerskan Marianne Mörck och artisten Peter Jöback. Bild: Mattias Ankrah /SVT

En av årets största stjärnor inleder säsongen. Peter Jöback står i fokus i "Stjärnorna på slottet"-premiären.– Jag ville vara så öppen som jag kan, säger han.

Stjärnorna på slottet sänds i SVT1 på lördagar klockan 21.00, kan även ses i SVT Play.

Artisten Peter Jöback är yngst av deltagarna i årets omgång av SVT:s Stjärnorna på slottet. Han berättar att samtalet var det som lockade honom till programmet.

– Det var därför jag tackade ja, jag älskar samtalet. Det är det bästa sättet att utvecklas som människa, att lära sig att lyssna och våga dela, säger Peter Jöback.

I Stjärnorna på slottet tvingas deltagarna ofta gå på djupet. Det var dock inget som Peter Jöback skrämdes av.

– Man har väl vissa saker som man inte vill prata om. Men jag resonerade inte så utan jag ville vara så öppen som jag kan. Man måste ju ta samtalet dit det leder en när man sitter där. Jag hade inte planerat så himla mycket utan jag lät samtalet, blickarna och mötet leda, säger han.

"Skratt och gråt"

I programmet berättar Peter Jöback tunga historier från sin uppväxt. Just tuffa uppväxtminnen är något som kommer att återkomma under hela säsongen.

– Jag tror att många konstnärer har någonting som de bär på som också speglar sig i deras arbete. Det hade vi verkligen allihop och det var det som var så rörande, att det fanns en tråd mellan oss. Att vi hade liknande historier men på olika sätt, säger han.

Men inspelningarna innehöll också mycket glädje. Peter Jöback berättar att deltagarna kom varandra nära under dagarna på slottet.

– Vi skrattade hur mycket som helst, vi fick göra mycket roliga aktiviteter. Det var verkligen skratt och gråt och härliga samtal, säger han.

"Lite förlösande"

Han berättar att temat för hans dag var mod – något som bland annat avspeglas i den aktivitet som han utsätter de andra för.

Att stå i centrum i det allra första avsnittet krävde också visst mod.

– Det var lite läskigt, tyckte jag. Men jag satsade rätt rejält. Jag tror att det kan ha varit lite förlösande för alla, säger Peter Jöback.

Linus Brännström/TT

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39