JK Rowling försvarar sig själv i hbtq-bråk

JK Rowling. Arkivbild. Bild: Evan Agostini/TT-AP

Harry Potter-författaren JK Rowling har skrivit en essä till sitt eget försvar sedan hon i ett par dagars tid anklagats för att vara transfobisk. "Jag skriver detta utan uppsåt att förvärra läget", skriver Rowling.

I essän, som är publicerad på författarens hemsida, skriver hon bland annat att hon undrat över om hon inte själv hade blivit transperson om hon fötts 30 år senare.

"Lockelsen i att fly det kvinnliga hade varit enorm. Om jag funnit den gemenskapen och stödet på nätet som jag inte hade i min omedelbara närhet tror jag att jag hade kunnat övertalas till att bli den son min far öppet sagt att han föredragit."

Kritiserad av kollegor

Rowling, som har stött på kritik från en rad kollegor och skådespelare som jobbat med filmer som bygger på hennes böcker, som Daniel Radcliffe och Eddie Redmayne, skriver även att hon tror på både yttrandefrihet och att trans-aktivism riskerar att sudda ut den juridiska definitionen av kön och ersätta den med genus. Det kan enligt henne få betydande negativa konsekvenser för flera kvinnofrågor hon är engagerad i, till exempel kvinnor i fängelse och kvinnliga offer för misshandel i hemmet.

Författaren skriver även att hon oroas av "den explosionsartade ökningen" i antalet unga homosexuella kvinnor som genomgår könskorrigering på grund av exempelvis homofobi, liksom av att alltfler också ångrar ingreppet.

Det var i början av veckan som JK Rowling anklagades för transfobi efter en rad inlägg hon skrivit på Twitter. Kontroversen startade när Rowling kommenterade en artikel om jämställdhet före covid-19 från plattformen Devex, som innehöll frasen "människor som menstruerar".

"'Människor som menstruerar'. Jag är säker på att det finns ett ord för det. Hjälp mig här", skrev Rowling och exemplifierade med engelska felstavningar av ordet "women" (kvinnor): "Wumben? Wimpund? Woomud?"

"Finns ingen ursäkt"

Twitteranvändare kallade kommentaren transfobisk och påpekade att det finns transpersoner och icke-binära som också menstruerar.

JK Rowling skrev i uppföljande inlägg att hon "känner och älskar transpersoner men att radera betydelsen av kön förhindrar möjligheten för många människor att på ett meningsfullt sätt tala om sina liv."

Den amerikanska hbtq-organisationen GLAAD kommenterade debatten med att "Rowling lierade sig med en ideologi som medvetet snedvrider fakta om transpersoner och att det 2020 inte finns någon ursäkt för det".

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning