JK Rowling avlivar Harry Potter-myter

JK Rowling. Arkivbild. Bild: Lefteris Pitarakis/TT-AP

Många äro de platser runt om i världen som på ett eller annat sätt gör anspråk på att ha varit inspirationskällor till författaren JK Rowlings berättelser om Harry Potter.

Caféer, bokaffärer och bibliotek hävdar inte sällan att det var just där böckerna skrevs, eller att miljöerna inspirerat till det magiska trollkarlsuniversumet, vilket genom åren har fått fans att vallfärda till platserna.

Men nu har JK Rowling fått nog. I en serie inlägg på Twitter dödar författaren myt efter myt.

"Jag har aldrig besökt den här bokaffären i Porto. Jag visste inte ens att den fanns. Den är vacker, och jag önskar att jag hade besökt den, men den har inget att göra med Hogwarts", skriver hon om bokaffären Livraria Lello på Twitter.

Den världsberömda författaren fortsätter sedan med att avliva myter för sina över 14 miljoner följare, om allt från slott som sägs ha inspirerat till skolan Hogwarts, till en parkeringsautomat som hon sägs ha använt när hon skrev Harry Potter och dödsrelikerna".

"Jag har inte ens körkort", konstaterar hon.

JK Rowling bekräftar emellertid att det handavtryck som gjutits på en gata i Edinburgh faktiskt är hennes.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning