Förbundskaptenen stolt när Jensen och Pukki sköt Finland närmare EM-drömmen

Fredrik Jensen jublar efter 1-0 mot Armenien. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Finlands metodiska spel och Teemu Pukki blev för mycket för Armenien. 3-0 innebär att Finland tog ännu ett kliv mot EM 2020.

Åbo

- Vi har ju koll på dem hela vägen. De ligger och lurar på kontring men det kände vi ju till på förhand, säger Fredrik Jensen.

Att Finland hade respekt för Armeniens snabba omställningar framgick inledningsvis. Ett noggrant positionsspel hade poängterats inför match.

– Vi gör en väldigt balanserad insats. Inte mycket att klaga på, säger mittfältskämpen Joni Kauko.

Markku Kanerva hade gjort om en hel del i startelvan. Paulus Arajuuri och Tim Sparv saknades på grund av skador och ersattes av Sauli Väisänen och Joni Kauko. Utöver det fick Lassi Lappalainen och alltså också Fredrik Jensen chansen från start.

– Sett till utgångspunkten är jag stolt över grabbarna. Vi är med bra från första början och har intensiteten hela vägen, säger Kanerva.

Lappalainen skapade stundtals oreda på sin kant medan Jensen stod för matchens första mål.

Den armeniske målvakten Aram Airapetyan ingav inget större förtroende och var väldigt osäker på Finlands hörnor. Han var ute och flaxade efter Lappalainens hörna en halvtimme in på tillställning. Men ingripandet var misslyckat, bollen gick till Jensen som lyfte upp lädret i nättaket från fem meter.

– Tur att jag fick foten så högt. Kändes ju helt otroligt bra att se bollen gå in i mål, säger Jensen.

Det fanns bud på ytterligare mål. Att Armenien hyste en stor respekt för Pukki tog stundtals smått komiska former. Fyra armenier mot Pukki gav naturligtvis medspelarna ytor. Den bästa chansen fick utmärkta Robin Lod men hans rökare klarade Airapetyan.

Finland var ettrigare än nere i Bosnien. Hemmalaget tog för sig i närkamperna och fick successivt matchbilden dit man ville ha den.

Pukki-show

Kanervas mannar kunde ha avgjort matchen tidigt i andra halvlek. Jensen fick ett jätteläge men en armenisk fot stoppade skottet och Lappalainens skott fick Airapetyan några fingrar på.

Jensen utgick sedan med lindrig skadekänning i ena knäet och in kom Joel Pohjanpalo som ryker av speliver. Det dröjde inte länge förrän Pohjanpalo lämnade ett avtryck ute på planen. Han snodde bollen och serverade Pukki en macka av modell de luxe. Pukkis avslut var delikat, som det anstår en Premier League-stjärna.

– Känns jättebra. Vi gör en väldigt bra match och jag är nöjd med min insats, säger Pohjanpalo.

Efter 2-0 var det inte längre något snack om vart segern skulle gå. Finland hade järnkoll på händelserna. 3-0 kom av, vem annars Teemu Pukki, med några minuter kvar.

– Jag är inte särskilt överraskad över Teemus mål. Inte alls, säger Jensen.

Många positiva insatser i Finland: Kauko var bra i sin roll, Kamara som vanligt grym centralt och Lod brukar ju leverera.

Pohjanpalos inhopp var riktigt bra och nu är det bara att hoppas vristen håller. I Pukki och Pohjanpalo har Kanerva ett anfallspar av tämligen hög europeisk klass.

– Jag hoppas att "Jolle" får speltid i Leverkusen för det behöver han. Jag tycker han är värd det, så bra är han, säger Kanerva.

Starkt av Finland att göra en så helgjuten insats med tanke på vissa skadebekymmer och den klara förlusten i Zenica i bagaget. Både tränarstaben och spelarna verkade ha kommit över 1-4 mot Bosnien och insatsen mot Armenien var, om inte bländande, alldeles tillräckligt bra.

– Armenien är ju inte Bosnien. De håller inte samma nivå men visst är det ändå ett hyfsat lag. Vi gör dem sämre, säger Jensen.

Tre poäng innebär att Finland kröp ytterligare några steg närmare EM-slutspelet 2020. Laget har allt i egna händer. Liechtenstein väntar i Helsingfors om en månad innan kvalet avslutas i Aten några dagar senare.

– Spekulationer hit och dit får andra hålla på med. Det kan svänga åt många håll ännu men det viktigaste är att vi har vårt öde i egna händer, säger Jensen.

– Vårt utgångsläge kunde knappast vara så mycket bättre än så här, säger Kanerva.

Mål: 31 min Fredrik Jensen 1-0, 61 min Teemu Pukki 2-0, 88 min Pukki 3-0.

Finland: Lukas Hradecky; Jukka Raitala-Sauli Väisänen-Joona Toivio-Jere Uronen; Robin Lod-Joni Kauko-Glen Kamara (87 min Rasmus Schüller)-Lassi Lappalainen (61 min Pyry Soiri); Fredrik Jensen (53 min Joel Pohjanpalo)-Teemu Pukki

Publik: 7231.

Liechtenstein-Italien 0-5

Grekland-Bosnien 2-1

Italien 8 8 0 0 25-3 24

Finland 8 5 0 3 12-8 15

Armenien 8 3 1 4 13-15 10

Bosnien 8 3 1 4 17-14 10

Grekland 8 2 2 4 9-13 8

Liechten. 8 0 2 6 2-25 2

Italien har säkrat sin plats i EM-slutspelet, grupptvåan avancerar också till EM. Om Finland inte slutar tvåa i gruppen har laget fortfarande chans att kvala in till EM-slutspelet via Nations League våren 2020. För Finlands del räcker det med seger mot Liechtenstein för att säkra en plats i EM.

Återstående matcher:

15.11:

Armenien-Grekland

Finland–Liechtenstein

Bosnien-Hercegovina-Italien

18.11:

Grekland–Finland

Italien–Armenien

Liechtenstein–Bosnien-Hercegovina

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning