Jennifer Lawrence och Chris Pratt är rymdens Adam och Eva

Möt rymdålderns Adam och Eva: Jennifer Lawrence och Chris Pratt. I Passengers spelar duon de enda vakna passagerarna ombord på ett rymdskepp på väg till en främmande galax. Science fiction? Lawrence håller inte riktigt med.

– Jag tycker att filmen är rotad i verklighet. Science fiction-biten kommer bara in när det verkligen behövs, säger Jennifer Lawrence till TT.

Filmen är regisserad av norrmannen Morten Tyldum och berättar om hur ett rymdskepp är på väg genom rymden med 5 000 sovande människor ombord. Skeppet ska färdas i 120 år och när det har nått till sin destination ska de ombordvarande väckas för att starta en ny koloni. Men plötsligt, efter 30 år, vaknar en man – och en tid därefter en kvinna. Varför? Och vad kan de göra på ett rymdskepp annat än att bli förälskade?

Obekväm sexscen

Jennifer Lawrence hymlar inte med att sexscenen i Passengers kändes genant under inspelningen.

– Det var riktigt läskigt. Det var första gången jag skulle kyssa någon som var gift, och även om jag visste att det hörde till jobbet så knöt det sig i magen i alla fall. Jag ville att det skulle se verkligt ut, men jag kände mig riktigt sårbar.

Men uppenbarligen trivdes Chris Pratt och Lawrence ihop. Hon säger att hon länge har velat arbeta med honom, och han säger att när han läste manuset ombads han att föreställa sig Jennifer Lawrence i den kvinnliga huvudrollen.

– Så jag tänkte att om filmen blir gjord måste det vara med Jennifer.

Jennifer Lawrence har länge velat jobba med Chris Pratt. I Passengers fick hon äntligen chansen. Bild: EPA/PAUL BUCK

Rymden för evigt

Passengers fokuserar bland annat på ämnet tid och de två skådespelarna konstaterar att de självfallet ägnade mycket tid åt att tala om vad de själva skulle göra om de hamnade i en liknande situation – att eventuellt tvingas leva resten av sina liv på ett rymdskepp.

– Fast det går inte att föreställa sig hur det skulle kunna vara att tvingas in i det, säger Pratt.

– Vad jag tycker om är att filmen tar upp så många teman: ensamhet, kärlek, skuld, förlåtelse. Det är det som är så bra med science fiction, man kan ta upp frågor som inte skulle kunna ställas på samma sätt i en annan genre.

Vad som orsakat att skeppet sänts i väg är oklart – men det är inte en av många filmer som utspelas efter apokalypsen.

– Det uppskattar jag. Tjejen jag spelar är en journalist som vill resa till den nya kolonin, tillbringa en tid där och sedan kunna resa tillbaka till jorden för att skriva om det, säger Jennifer Lawrence.

Passengers har finsk biopremiär den 23 december.

Fakta

Passengers

Regissör: Morten Tyldum.

Skådespelare: Jennifer Lawrence, Chris Pratt, Michael Douglas, Laurence Fishburne, Andy Garcia och Aurora Perrineau.

Bakgrund: Baserad på ett manus av Jon Spaihts som skrevs 2007.

Aktuell: Får biopremiär i Finland den 23 december.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03