Jemensamtal inledda i Sverige: Klart med stort fångutbyte

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) och FN:s särskilde sändebud Martin Griffiths. Bild: TT/Stina Stjernkvist

De stridande parterna i Jemenkonflikten har redan kommit överens om ett stort fångutbyte, meddelade FN-sändebudet Martin Griffiths när samtal mellan de stridande parterna i Jemen inleds utanför Stockholm. Flygplatsen i Sanaa, nedtrappning av striderna och tillträde för humanitära hjälporganisationer blir andra tema.

– Tusentals familjer kommer att återförenas, sade Martin Griffiths om fångväxlingen.

Han och den svenska utrikesministern Margot Wallström betonade den svåra humanitära situation som råder i Jemen och sade att landets framtid ligger i händerna på delegaterna som rest till Sverige.

– Det är nu upp till er, de jemenitiska parterna. Ni har kommandot över er framtid, sade Wallström.

Läget är kritiskt, men Jemenkonflikten kan få ett slut om man verkligen vill det, anser Griffiths:

– Jag vill inte vara överoptimistisk, men jag tänker vara överambitiös.

Krav och hot

Samtalen på Johannesbergs slott i Uppland i Sverige uppskattas ta cirka sju, åtta dagar och kan komma att förlängas.

Inför mötet har den jemenitiska regeringssidan krävt att Huthirebellerna drar sig tillbaka helt från den viktiga hamnstaden al-Hudaydah (Hodeidah) och lämnar över området till den "legitima regeringen", rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Rebellerna å sin sida har hotat att stänga flygplatsen i huvudstaden Sanaa även för FN-flyg, om man vid samtalen inte kommer överens om att öppna den för befolkningen. De senaste åren har flygförbud rått över Jemen, vilket lett till att kommersiella flyg ställts in. Den internationella flygplatsen har dessutom utsatts för bombräder och anfall.

"En strimma hopp"

Bara det faktum att Huthirebellerna och regeringssidan träffas är ändå en smärre seger för Griffiths. I en debattartikel i tidningen The New York Times beskriver han överläggningarna som en strimma hopp och ett första steg på vägen mot fred. Att bygga förtroende, få till dialog och prata sakfrågor är ett svårt och mödosamt arbete.

– Detta är ett steg i rätt riktning, på en lång och svår process. Det faktum att de hålls i Sverige, ett land som är respekterat av alla stridande parter, gör att det är sannolikt att samtalen på något sätt blir framgångsrika, säger Afrah Nasser, jemenitisk journalist boende i Sverige och knuten till tankesmedjan Atlantic Council.

Nästan omöjligt

Förhoppningen är att parterna ska nå några grundläggande överenskommelser som kan bygga förtroende inför framtida förhandlingar. Afrah Nasser ser just öppnandet av flygplatsen i Sanaa som en viktig fråga som borde kunna lösas under konsultationerna på Johannesbergs slott.

– Blockeringen av vägar in till Jemen har gjort mer skada än flyganfallen. Det är akut brist på jobb, mat, mediciner. I dag är bröd och mjölk dyrare än här i Sverige. Och människor dör av vanligtvis enkelt behandlade sjukdomar.

Hon hoppas också på ett eldupphör – ett stopp för bombningarna i Jemen och raketbeskjutningen mot Saudiarabien och Förenade arabemiraten.

Att nå en långsiktig fredslösning kommer dock att bli mycket svår, säger Afrah Nasser:

– Ingen part vill visa att den är den svaga parten. Frågan för FN:s medlare är hur man ska hitta ett sätt att få båda att se ut som vinnare, men samtidigt avsluta konflikten och våldet. Det är nästan ett omöjligt uppdrag.

Sitter inte ihop

FN-källor säger till AFP att de båda sidorna åtminstone till en början kommer att sitta i olika rum, med FN-diplomater gåendes emellan dem. Vid sidan av förtroendebyggande åtgärder ska man tidigt diskutera ett möjligt övergångsstyre i landet.

Senast parterna möttes var 2016 i Kuwait. Griffiths försökte få till fredssamtal i Genève i Schweiz i september i år, men då dök aldrig de Iranstödda Huthirebellerna upp eftersom de ansåg att deras villkor inte tillgodosetts.

Den pågående konflikten intensifierades när Huthirebellerna, som är zayditer och anhängare till en liten gren av shiaislam, tog kontroll över huvudstaden Sanaa 2014. Året därpå började den saudiskledda militärallians som stödjer landets regering och president Abd Rabbu Mansur Hadi att flygbomba rebellerna.

Striderna har slagit hårt mot den fattiga befolkningen i Jemen, där miljontals människor lider av akut hungersnöd. Nära 85 000 barn under fem år med allvarlig, akut undernäring beräknas ha dött sedan i april 2015, enligt en rapport från organisationen Rädda Barnen. Aktuella siffror över flygrädernas offer saknas, men i augusti 2016 uppgav FN att minst 10 000 människor dödats.

Jemen, på Arabiska halvöns spets, är till ytan något större än Sverige. Landet bildades när Nord- och Sydjemen enades 1990. Landet har en uppskattad befolkningsmängd på drygt 23 miljoner invånare.

Jemen är ett av de fattigaste länderna i Mellanöstern där de flesta invånarna bor på landsbygden och försörjer sig på jordbruk eller boskapsskötsel. Olja och i viss mån naturgas är viktiga inkomstkällor. Både produktionen av olja samt oljepriset har sjunkit under senare år, med stora följder för ekonomin.

Sedan konflikten mellan de Iranstödda Huthirebellerna och regeringssidan, som har stöd av en saudiskledd allians, intensifierades 2015 har situationen för civilbefolkningen förvärrats drastiskt. Mat och mediciner saknas och FN har beskrivit läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.

Källa: Landguiden med flera

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning