Jemens kvinnor ännu mer utsatta än tidigare

FN:s befolkningsfond UNFPA levererar preventivmedel och är den enda som förser livräddande reproduktiv medicin och utrustning till Jemen.

Covid-19-pandemin har ytterligare försvårat situationen i Jemen, där 80 procent av befolkningen beräknas behöva humanitär hjälp efter hunger, kolera och fem år av inbördeskrig. Bland dessa finns en miljon undernärda gravida kvinnor. I ett land med ett hälsovårdssystem nära kollaps är tillgång till livsviktig hjälp för gravida kvinnor och kvinnor som utsatts för våld långt ifrån en självklarhet.

FN:s befolkningsfond UNFPA levererar preventivmedel och är den enda som förser livräddande reproduktiv medicin och utrustning till Jemen. Fram till nu har UNFPA försett 114 hälsokliniker med skyddsutrustning till personal för att beskydda mot covid-19. Men där finns fortfarande stora utmaningar. Sedan coronavirusutbrottet i landet i mitten av maj har de reproduktiva hälsotjänsterna i 140 av 180 sjukhus tvingats stänga på grund av minskad finansiering. Detta har ödesdigra långtgående konsekvenser. Två miljoner kvinnor och flickor i reproduktiv ålder kan mista sin tillgång till livsviktiga hälsotjänster. 48 000 kvinnor kan dö av komplikationer relaterade till graviditet och förlossning. Våld mot kvinnor har ökat, och kvinnocentren kan inte bemöta den stora efterfrågan för hjälp.

I år gjorde Finland en viktig ökning av flexibelt stöd till UNFPA. Stödet bidrar till att UNFPA snabbt och effektivt kan nå de mest utsatta flickorna och kvinnorna i Yemen och andra länder. Nu mer än någonsin behöver Jemens kvinnor världens solidaritet.

Pernille Fenger, chef för UNFPA:s nordiska kontor, Köpenhamn, Danmark

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning