Jemen hotas av svår hungersnöd

Bild: Lehtikuva/Str

Barn som svultit ihjäl begravs redan utanför staden Hodeidah i Jemen på Arabiska halvöns sydkust. Situationen kan bli långt värre om den väntade offensiven mot hamnstaden Hodeidah inleds och en viktig underhållsrutt kapas.

Då stryps också det humanitära biståndets väg till det krigsdrabbade landet.

Finlands Röda Kors beslutade tidigare i veckan att ge 100 000 euro från sin katastroffond för att hjälpa människorna i Jemen. Chefen för FRK:s internationella katastrofhjälp Andreas von Weissenberg säger att det kanske är lättare att samla in bidrag till de nödställda i Syrien eller Irak än till nödställda i Jemen, som inte fått lika mycket bevakning i medierna.

– Jemen har varit en helt blind punkt, säger von Weissenberg.

Den Saudiarabienledda koalitionen som stöder Jemens president Abd Rabbu Mansur Hadi väntas anfalla Hodeidah som ligger i ett område som kontrolleras av Huthirebellerna. Det skulle tveklöst stänga hamnen som redan nu fungerar med nedsatt kapacitet. Flera biståndsorganisationer har varnat för att detta skulle leda till full hungersnöd i landet.

Miljontals kan svälta ihjäl

Enligt Röda Korset får upp till 60 procent av Jemens befolkning, det vill säga 17 miljoner människor, just nu inte tillräckligt med mat. Enligt FN vet sju miljoner människor inte var de ska få sitt nästa mål mat.

– Inte någon annanstans i världen är så här mångas liv hotande, säger chefen för norska flyktinghjälpen Jan Egeland enligt nyhetsbyrån AFP.

Patrick Hamilton, vice chef för Mellanöstern vid Internationella rödakorskommittén, berättar att organisationen redan har varit tvungen att avbryta användningen av Hodeidah, men att det inte finns några andra ordentliga hamnar i Jemen som man skulle kunna använda i stället. Den hjälp som kan fällas ner från luften räcker inte för att täcka de massiva behoven.

– Om en strid om Hodeidah bryter ut kommer den att bli hård, och den är inte över på en dag, säger Hamilton, som besökte Finland.

Röda Korset försöker utöka sitt stöd till Jemen betydligt, men det är svårt att få fram hjälpen. Landet klarar inte sig självt. Också under normala förhållanden har nästan alla förnödenheter i Jemen har kommit från utlandet.

Sämre utgångsläge

Kriget i Jemen tog ny fart för ett par år sedan då den Saudiarabienledda arabiska koalitionen inledde flygangrepp för att stöda presidenten som var illa ute. Koalitionen, som också stöds av bland annat USA, hävdar att Iran beväpnar Huhtirebellerna. Iran förnekar detta.

Hittills har kriserna i Syrien och Irak fått mer uppmärksamhet i medierna än konflikten i Jemen. Jämfört med Syrien och Irak var samhällsstrukturerna i Jemen ändå i betydligt sämre skick redan före krisen.

– Befolkningen var i en svag ställning redan från början, säger Hamilton. 

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning