Jemen: 27 miljoner människoliv står på spel

Jemens huvudstad Sanaa. Bild: Lehtikuva/AFP/Mohammed Huwais

Med bränsleresurserna på kritiskt låga nivåer, sjukhus som sätts ur spel och skyhöga priser för mat och vatten är den humanitära krisen i Jemen, framför allt i huvudstaden Sanaa, värre än någonsin.– Humanitär hjälp räcker inte längre, säger Internationella rödakorskommitténs (ICRC) talesperson.

Under de senaste dagarnas intensiva strider på Sanaas gator, och de upprepade nattliga flygräderna, har en vettskrämd befolkning tagit skydd inomhus. Men nu har invånarna för första gången på nästan en vecka kunnat lämna sina hem i jakt på förnödenheter.

– De som fastnade i korselden har sökt skydd i trapphus och korridorer, bort från byggnader med fönster, av rädsla för att träffas av en förlupen kula. Samtidigt har den akuta bristen på bränsle medfört att två sjukhus i huvudstaden inte har möjlighet att genomföra akuta operationer, och medicin som måste förvaras i kylar riskerar att förstöras, säger Iolanda Jacquemet, talesperson på ICRC i Genève, till TT.

Uppmanar till vapenvila

FN:s humanitäre koordinator i Jemen, Jamie McGoldrick, har uppmanat de stridande parterna att införa en tillfällig vapenvila under tisdagen så att hjälp ska kunna nå civilbefolkningen.

Efter mer än två års väpnad konflikt i Jemen är nästan 21 miljoner människor i landet i behov av humanitär hjälp. Av dem är nästan 10 miljoner i akut behov.

Över hälften av landets befolkning på drygt 27 miljoner människor lider dessutom av brist på mat.

Samtidigt sprids sjukdomar. Bara i år har över 2 000 personer dött i kolera, och i slutet av november varnade Internationella rödakorskommittén för ett utbrott av difteri.

Nästan hälften av landets sjukvård är satt ur bruk, och 4,5 miljoner barn och gravida kvinnor lider av akut näringsbrist.

Samtidigt minskar befolkningens tillgång till rent dricksvatten. 7,3 miljoner människor anses vara i akut behov av vatten.

Källa: FN:s humanitära organ OCHA

Men Jacquemet säger att det inte längre räcker med humanitära hjälpinsatser för att undsätta befolkningen i Jemen, även om ICRC också vid upprepade tillfällen har manat till liknande andningshål i konflikten.

"Stryktåligt folk"

Iolanda Jacquemet säger att det enda som kan hjälpa befolkningen nu är att den saudiskledda alliansens blockad av importer upphör.

– 27 miljoner människoliv står på spel. Läget i Jemen var katastrofalt redan innan de senaste dagarnas strider. Vi trodde inte att situationen kunde förvärras ytterligare men det har den, och nu är det ohållbart. Jemeniterna är ett stryktåligt folk men du är bara stryktålig så länge du är vid liv, säger hon.

Vägar blockeras

Respiten på gatorna i Sanaa blev kortvarig. Efter expresidenten Ali Abdullah Salehs dödsfall har stridandet intensifierats, med blockerade vägar, stoppade hjälpförsändelser och civila som omringats av stridsvagnar, uppger FN enligt Reuters.

"Den eskalerande situationen hotar att tillintetgöra de allra mest grundläggande tjänsterna för befolkningen – tjänster som i nuläget knappt fungerar alls", heter det i ett uttalande från FN som även rapporterar att striderna har spridit sig till närliggande områden utanför Sanaa.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning