Jelena Välbe: Stopp, stopp stopp!

Alexander Legkov (i mitten), Maxim Vylegzjanin (t.v.) och Ilja Tjernusov firade en trippelseger på 50 km i Sotji. Legkov och Vylegzjanin har nu blivit avstängda på livstid av IOK. Bild: Lehtikuva/Kirill Kudryavtsev

Rysslands längdåkningschef Jelena Välbe var inte intresserad av att diskutera dopning.

Rysslands landslag kallade till presskonferens inför Gällivarepremiären i Sverige för att lugna stämningen – bland annat deltar sex dopningsavstängda ryssar. De är avstängda från OS, men inte av internationella skidförbundet Fis.

Enligt längdåkningschefen är dopningsanklagelserna felaktiga. Ryssland kommer att överklaga.

– Och om internationella skidförbundet väljer att stänga av våra åkare, då kommer vi att överklaga även det. Om det inte hjälper, då tar vi det till nästa instans, säger Välbe enligt Expressen.

– Vi kommer att slåss för att få rättvisa!

Då konfronterar SVT:s reporter Välbe med en fråga om de höga blodvärdena som ryska skidåkare har haft förut. Bland annat inför OS i Salt Lake City 2002 och Turin 2006.

– Stopp, stopp, stopp, säger Välbe.

– Jag är bara ansvarig för den period som jag arbetat och den började 2010. Jag kan inte hållas ansvarig för några blodvärden för tio år sen och jag kan inte heller ge några förklaringar till det.

Faktum är att Välbe var chefstränare för det ryska landslaget 2006. 2010 inledde hon som längdåkningschef. SVT:s reporter undrade om hon inte var ansvarig 2006.

– Jo, det var jag. Men i alla lag är det möjligt att hitta personer som har höga blodvärden. Framför allt när de varit uppe i bergen. Den person du syftar på fick sen lägre blodvärden och kunde starta i slutet av OS.

SVT:s reporter fortsätter med att förklara att han har uppgifter om fyra ryska längdåkare vars blodvärden var för höga inför OS 2006. Välbe: mycket irriterad vid det här laget.

– Jag vill bara prata om 2014! Alla problem vi har haft nu är kopplade till Sotji och 2014.

OS-guldmedaljören Alexander Legkov och silvermedaljören Maxim Vylegzjanin hör till de sex skidåkare som blivit avstängda av internationella olympiska kommittén IOK. Avstängningarna anknyter till den ryska dopningshärvan, McLarenrapporten och det rapporterade fusket i Sotji 2014. Enligt uppgifterna ska Ryssland systematiskt ha dopat sina OS-stjärnor och bytt ut deras urinprover mot rena för att de inte ska åka fast.

fragor-och-svar-om-ryska-dopningsskandalen ryssland-frantas-ytterligare-tva-os-medaljer

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning