Jeanna Högberg suverän i dressyren

Segerekipage. Jeanna Högberg med hästen Duendecillo P tog hem segern i Kür på lördag.Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

Svenska ryttaren Jeanna Högberg tog hem segern i dressyren i går och fortsatte sina fina prestationer med att ta hem förstaplatsen i Kür i dressyr i dag. Tävlingens överraskare var finländske Maria Pyykönen med sitt personbästa.

I Grand Prix -tävlingen i dressyr på Helsinki International Horse Show var det svenska Jeanna Högberg, estniska Dina Ellermann och finländska Mia von Schantz som gjorde upp om segern på fredag. Samma trio förväntades också bemanna topplaceringarna i dressyrens fria program, Kür, i dag.

Högberg med hästen Duendecillo P såg dock till att det inte rådde någon tvekan om Kürens segrare i Helsingfors Ishall. Efter ett lättflytande program tilldelades duon resultatet 73,125 procent av domarna – vilket var betydligt bättre än tvåans, svenska Per Duvefelt med hästen Edvin, resultat 68,685 procent.

– Vi har kommit till en punkt då vi har ganska mycket erfarenhet från Grand Prix – allting börjar bli ganska stadigt och han gör inga missar, svarar Högberg på frågan om varför duon just nu regerar inom dressyren.

Enligt Högberg är en av nyckelorsakerna till den goda formen hästens förbättrade koncentrationsförmåga.

– Han är med mig hela tiden, lyssnar på mig och jag kan påverka honom på banan. Det är en stor skillnad från några år tillbaka.

Duendicillo P, även kallad "peikko" på grund av att namnet översätts till troll, ägs av finländska Anne Niemi, som naturligtvis var lycklig med segern. Även hon har lagt märke till förbättring i hästens beteende.

– Jag tror att det viktigaste för mig är att hästen är lycklig – det syns på hans öron.

Pyykönen vill liva upp dressyren

Tävlingens överraskare var finländska Maria Pyykönen med hästen Zelle. Med den sista startturen presterade finländaren sitt personbästa och efteråt var ryttaren ett enda stort leende.

– Det kändes som att detta var en så gott som perfekt prestation. Vi gjorde inga större misstag och det kändes bra igenom hela programmet, kommenterar Pyykönen.

Pyykönen har haft hästen Zelle sedan den var fyra år och säger att det långsiktiga arbetet nu börjar bära frukt.

– Det är en mycket sensitiv häst och kan ibland till och med vara rädd av sig på banan. Nu hade vi ett gott förtroende mellan oss och han ville göra de saker han skulle. Tekniskt kan han allt det nödvändiga, men han måste kunna slappna av.

Duons program strävade efter att förmedla en slags positiv och pigg känsla, berättar hon.

– Jag tycker att dressyren borde vara något roligt och lite livligt också. Trots att det är en gammal klassisk gren och man bör ha en värdighet så gäller det att ha glimten i ögat.

Pyykönen utlovar fortsatt positiv anda i hennes och Zelles prestationer på söndag då de tävlar i Knock Out -tävlingen, där ryttarna duellerar i par.

– Min klädsel kommer att relatera till Finland 100 -temat och jag kommer definitivt ha glimten i ögat även i morgon.

Bronsmedaljören från fredag, Mia von Schantz, lyckades inte upprepa sin bragd och kom femma i dagens tävling. De övriga finländarna som deltog i Küren var Kira Kanerva med Dorazio, Peggy Högsten med Lord Of Lennox v.

International Grand Prix Freestyle (Kür)

Resultat:

1. Jeanna Högberg (Sverige) / Duendecillo P

2. Per Duvefelt (Sverige) / Edvin

3. Dina Ellermann (Estland) / Landy's Akvarel

4. Maria Pyykönen (Finland) / Zelle

5. Mia von Schantz (Finland) / Zatal

6. Julia Printjova (Ryssland) / Wout

7. Peggy Högsten (Finland) / Lord Of Lennox v.

8. Kira Kanerva (Finland) / Dorazio

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00