Jazzig sillsallad av Piirpauke

Bild: Skivkonvolut

Jazzstuk och afrikansk glädje präglar Piirpaukes senaste skiva.

Världsmusik

Piirpauke

Juju (Rockadillo)

Piirpauke är sin stil trogen, åtminstone den stil man utvecklat tillsammans med uppsättningen som spelat ihop på de tre senaste skivorna: jazzstuk och afrikansk glädje, speciellt i form av gästvokalisten Meissa Niang. Sakari Kukko är spindeln i nätet för det hela och av hans instrument tycker jag nog saxofonen definitivt är vassast. Det stora utropstecknet är Mika Mylläri, som gästar med sin trumpet och får helheten att lägga i en högre växel då han sätter i gång. Jazzingrediensen är stark, speciellt i och med suveräna Siikasaari-Eskelinen-parhästarna i kompet.

Denna gång ger sig Piirpauke bland annat på Erik Saties Gnossienne No. 4, ett välkommet balladavbrott på skivan och en högintressant melodi att njuta av. Jean-Philippe Rameau med full fräs och rockigt komp är en kul knorr fast lite lösryckt i helheten.

Piirpauke spelar på G Livelab onsdag 18.10.

Tove Djupsjöbacka Musik- och danskritiker

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning