Jazzfestival kritiseras för rasism

Montreal international jazz festival ställer in kontroversiell show efter stark kritik.Bild: TT/AP/Yalonda M. James

Den internationella jazzfestivalen i Montreal har ställt in ett av sina stora dragplåster, efter att ha kritiserats för rasism, skriver The Guardian. Föreställningen "Slav" innehåller nästan uteslutande vita skådespelare som alla klätt ut sig till fältarbetare och sjunger afroamerikanska slavsånger.

Numret har mött enorma protester redan från start men det var först när den amerikanska artisten Moses Sumnet kritiserade innehållet och valde att själv hoppa av festivalen som de resterade 14 showerna ställdes in.

"Inkludering och försoning mellan olika samhällsgemenskaper är viktigt för festivalen. Vi är skakade och starkt påverkade av alla de kommentarer vi har fått", skriver festivalen i ett uttalande.

Montreal international jazz festival är en av världens största jazzfestivaler med nära 700 konserter och pågår under tio dagar. Festivalen slutar i dag lördag.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22