Jay-Z satsar på marijuanamarknaden

Jay-Z under en basketmatch mellan Golden State Warriors och Toronto Raptors i Oakland, Kalifornien tidigare i sommar. Bild: Ben Margot/TT-AP

Hiphopentreprenören Jay-Z ger sig in i den snabbt växande och omdiskuterade marijuanamarknaden, och tar en strategisk roll i bolaget Caliva.

Jay-Z utsågs nyligen till världens första dollarmiljardär med rötterna i hiphopen av magasinet Forbes. Nu har entreprenören och artisten tecknat ett långsiktigt partnerskap med det kaliforniska bolaget Caliva, där han ska rikta in sig på marknadsföring i rollen som varumärkesstrategichef.

Den amerikanske artisten var tidigare i år inblandad i att lansera projektet Reform Alliance med målet att förändra landets fängelsesystem, och få färre att fastna i det. Jay-Z vill och med intåget i Caliva skapa jobbträningsprogram för före detta fångar.

49-åringe Shawn Corey Carter sålde i unga år knark på gatan, innan han vände sig till musiken. Under artistnamnet Jay-Z släppte han debutplattan "Reasonable doubt" 1996 på det egna skivbolaget, och har förutom en framgångsrik och lukrativ musikkarriär också startat klädmärke, lanserat en konjak, skaffat sig ett champagneföretag och har startat Spotifykonkurrenten Tidal.

Jay-Z, eller Shawn Corey Carter som han egentligen heter, är 49 år och gift med artisten Beyoncé och har investerat i olika bolag. Han är inte den första från nöjesvärlden som ger sig in i marijuanabranschen i takt med att drogen blivit legaliserad i allt fler amerikanska delstater. Sedan tidigare har kollegan Snoop Dogg ett eget märke, och skådespelaren Whoopi Goldberg har produkter för medicinskt bruk.

Opinionen kring legalisering av marijuana har svängt rejält bland amerikanerna de senaste årtiondena, men det finns fortfarande ett relativt stort motstånd. I slutet av 2018 var 61 procent av amerikanerna för en legalisering, enligt statistik från General Social Survey som gjort mätningar på området sedan 1973, skriver Business Insider. När mätningarna började var 19 procent av amerikanerna för en legalisering.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning