Jauhojärvi lägger av: "Har njutit helt otroligt"

VM i Lahtis blev Sami Jauhojärvis sista stora mästerskap. Bild: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Sami Jauhojärvi avslutar sin fantastiska karriär – men är inte orolig över längdåkningens framtid i Finland. – Den nya skidgenerationen underlättade mitt beslut, säger han.

FM-femmilen i de forna hemtrakterna i Övertorneå blev hans sista tävling på elitnivå. OS-guldmedaljören Sami Jauhojärvi tackar för sig.

– Det har varit en otrolig njutning att kunna förverkliga min passion – trots att jag ibland varit så trött att jag bara stupat i säng och trots att jag ibland varit så besviken att dörren varit hårdare än min knytnäve, säger Jauhojärvi till HBL.

– Jag har lärt mig mest av mina besvikelser.

Mer tid för familjen

Under de senaste femton åren har Jauhojärvi helt och hållet koncentrerat sig på skidåkning. Han medger att han står inför en enorm omvälvning i sitt liv.

– Sotji var ett stort projekt för mig och Lahtis var ett ännu större projekt. Jag har inte haft något annat liv än skidåkning. Det har inte funnits mycket tid för mig att vara med min familj, säger Jauhojärvi som är far till två söner, ett och fem år gamla.

– Om det inte händer någonting allvarligt blir det här en av största förändringarna i mitt liv.

Avslutar på toppen

Beslutet har mognat en längre tid. Slutligen bestämde han sig efter VM i Lahtis.

– Då stod det klart att jag inte längre är redo för att förbinda mig att satsa till hundra procent. Jag skulle helt bra kunna fortsätta ett par år till, men jag slåss inte längre om några guldmedaljer. Jag tänder inte av att kriga om topp-tio-placeringar i världscupen, säger han.

– Det är skönt att kunna avsluta sin karriär så att säga på toppen.

Efter en tung vinter lyckades Jauhojärvi inpricka hyfsat bra form i Lahtis-VM och tog VM-brons i lagsprinten. Ett brons som kunde ha varit guld, ifall Iivo Niskanen inte kolliderat med Emil Iversen i stadionkurvan.

– En medalj är alltid en medalj. Ingen kommer ihåg vem som blev fyra. Allt annat än en medalj är ett misslyckande.

FM 2009 en höjdare

Jauhojärvi vann totalt tre VM-brons, men det är framför allt OS-guldet i Sotji han blir ihågkommen för. Det är också ögonblicket han själv väljer att lyfta fram som zenit i sin karriär.

– Känslorna omedelbart efter målgången är obeskrivliga, säger han.

– FM i Jämi 2009, 15 kilometer klassiskt med intervallstart är också oförglömligt. Den dominansen och det flytet. Det var kanske mitt tuffaste lopp i karriären. Det är inte många i världen som skulle ha skidat hårdare den dagen.

Med i Lahtis 2001

Jauhojärvi har varit med om några av de största ögonblicken i finsk skidhistoria – och några av de värsta. Han var en blåögd gröngöling då han gjorde sin internationella debut i ökända Lahtis-VM 2001, där en stor del av det finska landslaget åkte fast för dopning. Då han grundlade sin internationella karriär under de kommande åren tvingades han stå ut med fördomar, glåpord och dåliga ekonomiska förhållanden.

– Jag var på sätt och vis en vägvisare för finsk skidåkning. Under Reijo Jylhäs uppsyn var jag den första som började köra ordentlig träningsvolym igen efter Lahtis, säger Jauhojärvi och medger att det inte var lätt i början av 2000-talet.

Skidåkningen i förändring

Under Jauhojärvis tid har också längdåkningen genomgått stora förändringar. Sprinterna och masstarterna har blivit vardag, banprofilerna har förändrats – och därmed också de fysiologiska kraven.

– 2006, 2007, 2008, 2009 och ännu 2010 var jag en av världens bästa i parstakning. I masstarterna kunde jag återhämta mig på de flacka partierna när de andra pushade för fullt, säger Jauhojärvi.

– Nuförtiden kan många andra också köra parstakning.

En orsak är förstås att banprofilerna blivit enklare. Delvis på grund av tv, delvis på grund av klimatförändringen finns det inga 10 kilometers slingor i världscupen längre. Skidspåren är oftast 2,5-3,75 kilometer långa och då finns det inga långa motlut.

– Modern skidåkning kräver mera styrka och mindre syrekapacitet än förut. Dagens längdåkare väger i snitt 10 kg mera jämfört med slutet av 1980-talet och det är bara muskler.

Nya talanger

Jauhojärvi har på nära håll kunnat följa hur skidsporten i Finland återhämtat sig efter Lahtis 2001 och hur finländarna återvänt till världseliten. Cirkeln var sluten i Lahtis 2017, då Finland tog hela fem medaljer.

– Det är betydligt mera juniorer jämfört med för tio år sedan, den yngre generationen av landslagsåkare har börjat prestera som de ska i världscupen och bakom dem finns det många talanger som kommer att göra toppresultat inom några år, säger Jauhojärvi.

– Det underlättade mitt beslut att jag visste att det finns tronföljare. Stafettlaget klarar sig också utan mig.

FM-reserv?

Framtiden är fortfarande öppen för Jauhojärvi, som inte beslutat vad han ska börja syssla med. Han utesluter inte att jobba med längdåkningen, men han kommer inte helt och hållet att lämna tävlingsspåren ännu.

– Så mycket måste jag röra på mig att jag kan hoppa in i Vuokatti Ski Teams FM-stafettlag vid behov, säger Jauhojärvi som slagit rot i Hollola, nära Lahtis, tillsammans med sin fru Laura.

– Vad jag än gör tänker jag inte resa lika mycket som under de senaste åren. Jag vill ha mera tid för familjen.

Profil

Sami Jauhojärvi

Ålder: 35, född den 5 maj 1981 i finska Övertorneå.

Längd/vikt: 174 cm/69 kg

Bor: i Hollola

Klubb: Vuokatti Ski Team Kainuu

Tränare: Jarmo Riski

Meriter i urval: OS-guld 2014 och VM-brons i sprintstafett (klassisk stil) 2017 med Iivo Niskanen, VM-brons i sprintstafett (k) med Ville Nousiainen 2009, VM-brons i stafett 2009, VM-femma på 15 km (k) 2011, guld på 30 km (fri stil, masstart) i U-20-VM 2001, OS-nia på 15 km (k) 2006, etta i världscupens 50-kilometerslopp (k, masstart) i Holmenkollen 2009.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03