Johaug sensationellt besegrad – "jag var dum"

Frida Karlsson tog sin första seger i världscupen i Holmenkollen. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Frida Karlsson ställde till med en enorm överraskning i världscupen i Oslo.

Therese Johaug har varit så gott som oslagbar i distansloppen i vinter – men i de bekanta spåren hemma i Holmenkollen blev hon snuvad på segern av den svenska stortalangen Frida Karlsson.

– Jag var dum som inte bytte skidor, säger Johaug till SVT Sport.

Skidbytet avgjorde

Den norska storstjärnan såg ut att redan ha avgjort tremilsloppet efter ett tidigt ryck. Johaugs ledning var som bäst mer än en minut.

Men Karlsson tog in över en minut inom sista 10 km – efter att ha bytt skidor. Karlsson, Krista Pärmäkoski, Ebba Andersson och Charlotte Kalla bytte skidor efter 18 km, men Johaug fortsatte med samma skidpar. Det visade sig vara ett enormt misstag. I slutet hade Karlsson helt överlägsna skidor, i synnerhet i utförspartiet in mot stadion.

– Jag tappade 40 sekunder på sex kilometer. Det säger ju någonting om vad jag hade för skidor, säger Johaug till SVT Sport.

"Fantastiskt"

Karlsson och Johaug anlände tillsammans in på den folktomma stadion, men i slutspurten var svenskan ett snäpp vassare. I mål var skillnaden 1,2 sekunder.

– Det känns fantastiskt. Jag vet inte vad jag ska ta mig till, säger Karlsson till SVT Sport.

Den svenska supertalangen har länge blivit utpekad som Johaugs tronföljare, men i Holmenkollen spelade skidorna en avgörande roll i segerstriden. Johaug hade tudelade känslor efteråt, hon gratulerade Frida Karlsson för segern, men var uppenbart frustrerad.

– Jag blir irriterad. Det var ett genialiskt drag av Sverige och en jättemiss av Norge, säger Johaug till NRK.

– Det är en kollektiv miss. Både från min sida och stödapparatens sida. Vi borde ha bytt skidor.

Niskanen sjua

Svenskarna hade uppenbarligen stor nytta av att byta skidor, för Ebba Andersson var trea och Charlotte Kalla fyra efter att ha ryckt loss från tätklungan bakom Johaug.

– Det känns fantastiskt. Jag vet inte vad jag ska ta mig till. Jag har fått krama om alla ledare och vallare. Vilken lagseger. Jag hade så bra grejer under fötterna och på det sättet jag och Ebba samarbetade ute på banan. I dag var en bra dag, säger Frida Karlsson till SVT Sport.

Kerttu Niskanen var sjua, 46,7 sekunder bakom Karlsson. Anne Kyllönen var nia, Pärmäkoski elva, och Laura Mononen tolva. Finländarna kom i mål i en stor grupp tillsammans med ett tiotal andra.

– Jag hade velat pröva att skida fortare, då det var 12 kilometer kvar. Jag vågade inte, då jag hörde att gruppen kommer ikapp så det svischar i utförspartierna. Det grämer lite, säger Niskanen till Yle Urheilu.

– Jag kunde ha prövat att köra min egen fart, det vad jag hade orkat med.

skidor

OSLO

Världscupen

damer, 30 km (k)

1) Frida Karlsson, Sverige, 1.22.19,1, 2) Therese Johaug, Norge, +1,2, 3) Ebba Andersson, Sverige, +20,9, 4) Charlotte Kalla, do, +40,5, 5) Natalia Neprjajeva, Ryssland, +43,1, 6) Katharina Hennig, Tyskland, +43,9, 7) Kerttu Niskanen, Finland, +46,7, 8) Anamarija Lampic, Slovenien, 48,0, 9) Anne Kyllönen, Finland, +48,3, 10) Nadine Fähndrich, Schweiz, +49,0..., 11) Krista Pärmäkoski Finland +49,4, 12) Laura Mononen Finland +49,4, 22) Johanna Matintalo Finland +3.21,7, 37) Susanna Saapunki Finland +5.27,2

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning