"Jättepriset" till Jätten

Johannes Nyholms Jätten utsågs till Sveriges bästa film på Guldbaggegalan. Bild: Claudio Bresciani/TT

Johannes Nyholms "Jätten" utsågs till årets film i Sverige på en Guldbaggegala som blev ett segertåg för de smala filmerna. Tillsammans med Måns Månssons Yarden var Jätten kvällens stora vinnare med tre priser vardera.

Jätten är 2016 års bästa svenska film, enligt Guldbaggejuryn. Med sex nomineringar var filmen en av de stora förhandsfavoriterna, och trots ett litet besökarantal under tiden i biosalongerna tog den även hem priser för bästa manus och bästa mask/smink.

I sitt tacktal för manuspriset konstaterade Johannes Nyholm att han brukade uppleva prisutdelningar som Guldbaggegalan som fåniga, men när kvällen var slut sjöng han en annan melodi.

– Jag har ändrat mig helt och hållet, vänt på en femöring, vänt kappan efter vinden, säger Nyholm till TT.

Publikens val

Med sammanlagt nio nomineringar hade bröderna Felix och Måns Herngrens komedi Hundraettåringen som smet från notan och försvann på förhand flest chanser till pris. I slutänden belönades filmen med en Guldbagge för bästa visuella effekter samt med Biopublikens pris, framröstat av tittarna.

Att filmen gick bet om Guldbaggar i de prestigefyllda kategorierna men togs emot med värme av publiken är inte någonting som bekymrar Jonas Jonasson, en av filmens manusförfattare.

– Jag ser ingen motsättning i det. Det är väl fint att Jätten kan vinna jättepriset och vi publikpriset, säger han.

Goran Kapetanovics film Min faster i Sarajevo tog hem priser i regi- och birollskategorierna.

– Jag är oerhört glad och stolt. Att konfronteras med mitt förflutna blev en oväntat psykologisk resa, säger Kapetanovic.

Guldbagge till "exilsvensk"

Karin Franz Körlof var tippad att ta hem Guldbaggen för bästa kvinnliga huvudroll, men det priset gick i stället till Maria Sundbom för hennes insats i Flickan, mamman och demonerna.

Sundbom gav en stor eloge till regissören Suzanne Osten i sitt tacktal, och tackade även sin dotter Esther Quigley som också spelar rollen som hennes dotter i filmen.

– Jag är fortfarande darrig. Förhoppningsvis kommer det här innebära att fler ser filmen, säger Maria Sundbom.

I den manliga huvudrollskategorin belönades Anders Mossling med en Guldbagge för sin rollprestation i Måns Månssons Yarden.

Mossling, ett lite mer okänt namn för den breda publiken, har jobbat på teatrar i Skandinavien och driver ett konstnärskollektiv i Oslo. Han tackade sin regissör för "upptäckten" i sitt tacktal:

– Måns Månsson, tack för att du hittade mig när jag vimsade runt på Det Kongelige Teater i Köpenhamn som exilsvensk.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning