Jättekrokodil äntligen fångad i Australien

En krokodil på nära fem meter och över 600 kilo har fångats in i norra Australien. Bild: Lehtikuva-AFP/Handout

Vikt 600 kilo, längd 5 meter och ålder över 60 år. Det är de strategiska måtten på den saltvattenkrokodil som nu har fångats in i Australien.

Saltvattenkrokodil har gäckat lokala myndigheter i minst 18 år i staden Katherine i norra Australien. Nu har den fångats in och tagits till en krokodilfarm eftersom den utgör en fara för människorna i området, säger Tracey Duldig, viltvårdschef i Northern Territory.

– Han är den största krokodil som någonsin avlägsnats från Katherine River av viltvårdsteamet, säger Duldig i ett uttalande.

Totalt fångas cirka 250 "problemkrokodiler" in varje år. Saltvattenkrokodiler är vanligt förekommande i Australiens tropiska norra delar och de dödar i genomsnitt två personer årligen.

Krokodilpopulationen har ökat explosionsartat sedan det blev en skyddad art på 1970-talet, men efter ett fall i fjol när en äldre, dement kvinna dödades av en krokodil har diskussionen om skyddsjakt satt fart.

Enligt viltvårdschefen utgör krokodilen en fara för människor. Bild: Lehtikuva-AFP/Handout

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning