Jättekast av Ståhl – ny världsetta

Daniel Ståhl slog till med ett jättekast i Helsingborg. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Daniel Ståhl har växlat upp. Diskusstjärnan drog till med en fullträff i Helsingborg och satte nytt världsårsbästa med 70,25.– Jäkligt skönt att vara världsetta igen. Men det var inget bra kast. Medium ungefär, säger han till Aftonbladet.

Kastet kom i den tredje omgången vid en gala i Helsingborg och innebär att Ståhl seglar förbi jamaicanen Fedrick Dacres (69,67) som ny världsetta i år.

Det var Ståhls första kast över 70 meter 2020.

– Min tränare Vésteinn (Hafsteinsson) sade att det var bra, men att det finns mycket mer. Och det var inte hundra procent power i kastet. Det var lite försiktigt. Medium som sagt, säger Ståhl till Aftonbladet.

Den svenske världsmästaren – med ett personbästa på 71,86 – hade även dubbla kast över 68 meter på Hedens IP i Helsingborg och hintade om att formen pekar rakt uppåt.

Hans tidigare årsbästa var, med Ståhl-mått mätt, blygsamma 65,92, satt på säsongspremiären i norska Oslo för tio dagar sedan.

– Det är dåligt. Jag är besviken, sade Ståhl till TT då.

Efter framgången i Helsingborg var det gladare toner.

Tränare Hafsteinsson menar samtidigt att "det här bara är början".

– Daniel är i en otrolig form, men har inte fått till det på tävling. Han har ju kastat enormt långt på träning, så jag har sett det som ett lyxproblem. Men han behövde det här efter de två första tävlingarna. Det har blivit lite för mycket adrenalin och tajmingen har inte stämt, säger Hafsteinsson till Aftonbladet.

Även Simon Pettersson imponerade i Helsingborg med ett nytt personbästa på 67,10.

Världsrekordet på 74,08 innehar alltjämt tysken Jürgen Schult.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning