Jättehotell planeras vid flygplatsen: 13 våningar, 700 rum – bakom verksamheten står Petter Stordalen

Över 700 nya hotellrum planeras i anslutning till flygplatsen, med direkt anslutning också till tågstationen. Grafiken föreställer arkitektens vision. Bild: LAK handout

Hotellboomen fortsätter i huvudstadsregionen, och på måndagen presenterar LAK Real Estate Ab ett nytt storhotell i Vanda.

Området kring flygplatsen i Vanda ska utvidgas med ett stort konferenshotell. Projektet är stort i finländska förhållanden men också ett av företaget LAK Real Estates största projekt, meddelar bolagets vd Tommi Vaisalo i ett pressmeddelande.

Hotellverksamheten ska drivas av Nordic Choice Hotels, som redan är känt för finländarna. Bakom hotelloperatören står norska Petter Stordalen som i augusti tog över anrika Kämp och nio andra hotell, och som sedan tidigare har Clarion-hotellen på Busholmen och vid flygplatsen.

Stordalen sade i augusti till HBL att han på sikt ser möjligheter för 50 hotell i Finland.

– Vi är verkligen förälskade i Finland och Helsingfors, säger han om det nya projektet.

LAK Real Estate, som bygger hotellkomplexet i egenskap av fastighetsutvecklingsbolag vid flygplatsen, säger att det ska stödja det område som växer fram kring flygplatsen och Aviapolis.

– Aviapolis är ett av de snabbast växande arbetsplatsområdena i Finland. Konferenshotellet stöder områdets tillväxt då det erbjuder kvalitetslogi och konferensutrymmen också för internationell affärsverksamhet, säger LAK:s styrelseordförande Mikko Räsänen i bolagets pressmeddelande.

Nordic Choice valdes som hotelloperatör bland annat på grund av erfarenheten av liknande verksamhet vid Arlanda, uppger LAK. Projektet har planerats sedan i fjol.

Hotellet planeras bli en kombination av två olika koncept för att passa olika slags kunder, uppger bolagen bakom det. I det tretton våningar höga hotellet ska det finnas en bar med utsikt, precis som i Clarion på Busholmen, som är öppen också för andra än hotellgästerna.

Till både tågstationen och flygplatsen ska finnas förbindelsegångar inomhus.

Hyresavtalet för hotellverksamheten undertecknades på måndagen. Byggandet inleds nästa år och planen är att hotellområdet ska stå klart 2023. Budgeten för byggprojektet är 120 miljoner euro.

Nyheten är en fortsättning på en lång rad hotellnyheter i huvudstadsregionen. På Unionsgatan i Helsingfors öppnar nästa år U14, som kommer att vara ett Marriott-hotell, och nära flygplatsen öppnas ett Marriott Courtyard nästa år.

I köpcentret Tripla i Böle byggs ett Sokoshotell med 430 rum som kommer att stå klart 2020, och nya hotellrum kommer också vid Helsingfors järnvägsstation. På Busholmen planeras att par nya hotell.

Totalt beräknas hotellkapaciteten bara i Helsingfors att växa med 2 500 rum under åren 2019 och 2020.

Nordic Choice Hotels har omkring 200 hotell i Norden och Baltikum.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning