Jättefusionen mellan Konecranes och Cargotec stöter på patrull

Konecranes och Cargotec meddelade i fjol att de ska slå ihop sina påsar. Bild: Roni Lehti/Lehtikuva

Brittiska konkurrensmyndigheter ser en risk för att fusionen mellan finska Konecranes och Cargotec hämmar konkurrensen. Fynden är dock preliminära.

Den brittiska konkurrensmyndigheten CMA höjer ett varningens finger för att fusionen mellan Konecranes och Cargotec, som båda tillverkar kranar och lastordningar, kan snedvrida konkurrensen.

Parternas sammanslagningsplaner offentliggjordes för ett år sedan och har synats av konkurrensmyndigheter i flera länder sedan dess.

CMA har utifrån sin undersökning kommit fram till att Cargotec och Konecranes marknadspositioner inom containerhantering är så betydande att de brittiska kunderna skulle ha få alternativ efter fusionen.

Myndigheten är skeptisk till de finska bolagens argument om att de kinesiska tillverkarna framöver kan väga upp för konkurrensbortfallet.

"Vi är oroliga över att försämrad service och stigande priser för hamnterminal och andra kunder inom containerhantering. Dessa frågor behöver besvaras, så vi kan vara säkra på att brittiska kunder och företag inte drabbas negativt", säger Martin Coleman, CMA:s ordförande, i ett pressmeddelande.

Granskningen är en så kallad fas 2-undersökning, vilket betyder att fynden är provisoriska och att det inte finns några formella krav på åtgärder.

CMA kallar nu de finska bolagen till fortsatt dialog, och vill ha svar på sina frågor senast den 17 december. Myndigheten utlovar en slutrapport senast i april 2022.

Konecranes och Cargotec meddelade på fredagen att de inte håller med CMA om att fusionen hämmar konkurrensen. Bolagen håller fast vid att fusionen ska kunna genomföras i början av 2022.

Eftersom bolagen är globalt sett stora spelare inom sina branscher utreds affären parallellt av flera konkurrensmyndigheter. De fyra viktigaste är de europeiska, brittiska, amerikanska och kinesiska konkurrensmyndigheterna. Fusionen har redan fått grönt ljus i Kina.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning