Jättedemonstration mot Sydkoreas sektanklagade president

40 000 personer demonstrerade i Sydkoreas huvudstads Seoul på lördagen. Bild: Ed Jones

40 000 personer har demonstrerat i centrala Seoul i Sydkorea, med 20 000 poliser insatta för att bevara lugnet. Demonstranterna vill se president Park Geun-Hyes avgång efter de skandaler som omgärdat henne.

Missnöjet växer sig starkare mot president Park Geun-Hye. Dubbelt så många deltog i demonstrationen under lördagen som under en anti-Parkdemonstration som hölls förra veckan. Nyligen greps hennes nära vän och livscoach Choi Soon-Sil, som använt sitt politiska inflytande för att pressa företag att donera pengar till en välgörenhetsstiftelse hon förfogade över, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

"Rasputin-väninnan"

Choi Soon-Sil har beskrivits som en Rasputinliknande figur, som genom sin relation till presidenten fått stort politiskt inflytande trots att hon saknar formell makt. Åklagarna kommer att utreda huruvida Choi fått tillgång till hemliga dokument som hjälpt henne att få inflytande i regeringsfrågor.

I fredags höll president Park ett tal där hon sade att skandalen var helt och hållet hennes eget fel. Hon dementerade även uppgifter om att hon och Choi skulle ha kopplingar till en sekt. Choi Soon-Sil är dotter till den kvasireligiöse ledaren Choi Tae-Min, som i sin tur hade nära band till Parks pappa, den tidigare presidenten Park Chung-Hee.

"Ännu argare"

Under talet pratade Park om att hon varit ensam och att hon fick "ont i hjärtat" av folkets ilska under skandalen. Detta verkar inte ha gjort folket mer vänligt sinnade gentemot henne.

– Hennes tal gjort mig ännu argare, säger demonstranten Park Mee-Hee till AFP.

Demonstrationen ska ha gått lugnt till. Många skolelever, studenter och föräldrar deltog och hissade skyltar och plakat som manar Park att avgå. Trots motståndet har Park inte visat några tecken på att lämna presidentposten innan mandatperioden är slut.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning