Massdemonstration i svart genom Hongkong – hundratusentals på barrikaderna

Demonstranter samlas i Victoria park inför demonstrationen i Hongkong. Bild: TT-AP

Hundratusentals svartklädda demonstranter marscherar genom Hongkong. Ett omstritt lagförslag om utlämningar till Fastlandskina har lagts på is, men den folkliga vreden i Hongkong har inte lagt sig.

Demonstrationståget började röra sig från parken mot Hongkongs regeringskvarter vid 09.30-tiden (finsk tid). Flertalet av deltagarna är klädda i svart som en markering mot områdets ledare Carrie Lam, som fram till i går förespråkat lagen, och kräver hennes avgång. Protesterna kommer att fortsätta tills förslaget dras tillbaka helt, enligt arrangörerna.

Jimmy Sham från protestgruppen Civil Human Rights Front liknar det nu pausade lagförslaget vid ett knivhugg mot folket.

– Den nådde nästan vårt hjärta. Nu säger regeringen att den inte kommer att tryckas in mer, men vägrar samtidigt att dra ut den.

Sammandrabbningar

Protestens arrangörer hoppas att fler än en miljon människor, en sjundedel av Hongkongs befolkning, kommer att delta i manifestationen.

– Jag tänkte inte komma i dag men när jag såg vad som hände i onsdags, att folket i Hongkong slogs ned, smärtade det mig så. Så jag bestämde mig för att gå hit, säger Matt Chan, en av demonstranterna, till Reuters.

Våldsamma sammandrabbningar bröt ut i onsdags när polisen sköt gummikulor och tårgas mot demonstranterna. Sammanlagt har runt 80 personer, varav flera poliser, skadats i de största demonstrationerna på 22 år i Hongkong. Elva har gripits.

Hyllar död aktivist

Utanför ett köpcentrum med utsikt över platsen för våldsamheterna har vita blommor och papperslappar med hyllningar lagts på hög för att hedra en aktivist som dog när han föll ned från byggnaden. Mannen hängde upp en banderoll med budskapet "Dra tillbaka förslaget om utlämning till Kina. Vi gjorde inte uppror. Släpp studenter och skadade".

En tyst minut kommer att hållas för att hedra honom.

– Han tog en blodig väg. Jag beundrar hans energi. Jag beundrar hans mod, säger en 26-årig demonstrant till AFP.

Polisen utreder dödsfallet som självmord.

En miljon människor deltog i förra söndagens demonstration mot lagstiftningen, enligt proteströrelsen. Polisen uppskattar siffran till 240 000.

Fakta

Hongkong

Hongkong är en speciell administrativ region i Kina och ett av världens mest tätbefolkade områden med fler än 7 miljoner invånare. Under 1900-talet, när Hongkong ännu lydde under Storbritannien, utvecklades det till ett av världens största finansiella nav.

Styret över Hongkong överlämnades till Kina 1997. Den kommunistiska fastlandsregeringen meddelade att principen "ett land – två system" skulle gälla i 50 år, vilket innebär att Hongkong är delvis självstyrande med större press- och yttrandefrihet och en i högre grad öppen marknadsekonomi. Hongkong har också sin egen valuta, Hongkongdollar.

Peking ansvarar för regionens försvars- och utrikespolitik och har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet.

Källor: NE, The Guardian, AFP.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning