Jättebygge på Helsingfors-Vanda – byggarbetet kan störa flygresenärer

Grönt är skönt, tänker Finavia. Resenärer som kommer till Finland möts i framtiden av träd. Bild: Fotomontage/ ALA Architects

Internationella flygplatsen i Helsingfors är redan en av de mest populära i världen, kanske för att den varit liten. Nu byggs terminalen ut och det påverkar också resandet.

Finavia meddelar att nästa år blir ett av de livligaste men också mest stökiga i flaggskeppet Helsingfors-Vanda flygplats historia. "Helt i en klass för sig", heter det i Finavias pressmeddelande. Bolaget ansvarar för utvecklingen av 21 flygplatser och ett landsomfattande flygtrafiktjänstsystem.

– Byggarbetet inleds i januari och i slutet av året är Terminal 2 större och ljusare. Trivseln ökar, säger Finavias tekniska direktör Henri Hansson.

Helsingfors-Vanda klarar sig bra i omröstningar som flygresenärer får tycka till i. Ett skäl till framgången är att flygplatsen som är livlig ändå känns liten och hanterbar.

Utan störningar som flygpassageraren känner av sker byggandet av nytt inte. Check in, säkerhetskontroller, bagagehanteringen och överlag hela entréhallen får ny skepnad.

– Målet är att bygga om så att det blir mera utrymme för passagerarna, säger Hansson.

Bild: HBL

Enligt pressmeddelandet förstår Finavia att det uppstår problem som påverkar kunderna. Bland annat kollektivtrafiken kan drabbas och så alla de som anlitar parkeringshusen vid flygplatsen. Den snart 30-åriga parkeringen P1/P2 rivs då den står i vägen för en "ny, ikonisk" flygplatsingång. Parkeringshallen stängs den 7 januari. Parkeringsrutor finns fortfarande i P3, P5 och lite längre bort i P4.

– Nya parkeringshuset är klart om ett par år, säger Henri Hansson.

Finavias råd är att kontrollera flygtider och byggarbeten och anpassa resandet efter det. Nyheterna om arrangemangen kommer till och med varje vecka.

Sammanlagt, säger Finavia, handlar investeringsprogrammet om storleksklassen en miljard euro. Syftet är att stärka flygplatsens ställning som en av de viktiga i Europa och öka den årliga mängden passagerare till 30 miljoner.

Sammanlagt ökar våningsytan i flygplatsterminalen de kommande åren med 45 procent eller 103 000 kvadratmeter. När flygtrafiken ökar, menar Finavia, får också fler människor arbete. Tillväxten ska vara 5 000 fasta arbetstillfällen.

Hela flygplatsområdet byter skepnad och moderniseras. Av arkitektens bildmontage kan man få en uppfattning om det nya. Bild: Fantombild/ALA Architects

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning