Jason Isbell och gäster tolkar snyggt låtar om Georgia

Jason Isbell har samlat ihop en intressant samling gäster som tolkar låtar som berör Georgia. Bild: AP/Amy Harris

Gitarristen Jason Isbell samlar ihop ett kompetent gäng musiker som tolkar låtar som berör delstaten Georgia.

Rock

Jason Isbell & 400 Unit: Georgia Blue (Southeastern Records)

"Om Joe Biden vinner presidentvalet kommer jag att göra välgörenhetsskiva med mina favoritlåtar som berör delstaten Georgia"

Så här twittrade amerikanske sångaren och låtskrivaren Jason Isbell i samband med fjolårets presidentval där Georgia blev en vågmästarstat som Biden till slut tog hem. Därmed var det dags för Isbell, bekant från Drive-By Truckers, att infria förväntningarna. Isbell har samlat ihop en intressant grupp med gäster – allt från bluesgrassfiluren Bela Fleck till löftet Brittney Spencer och gjort en skiva bestående enbart av coverlåtar.

Starten blir halvdan. R.E.M:s finfina Nightswimming lyfter aldrig riktigt med Bela Fleck och Chris Tile som gäster. Det är omöjligt att ersätta Michael Stipes vemodiga och varma röst i en ikonisk ballad.

Den tröga starten ska dock inte skrämma bort lyssnaren. Brittney Spencer gör alldeles förträffliga tolkningar av James Browns It's A Man's Man's Man's World och Gladys Knights & The Pips Midnight Train to Georgia. Det är känsla och inlevelse i kombination med Isbells gitarrlir.

Också versionen av Black Crowes Sometimes Salvation med Black Crowes ursprungliga trummis Steve Gorman som gäst är en riktig höjdare. Den energi som Black Crowes är kända för lyckas också Isbell få fram med samma intensitet.

Georgia Blue har sina små skavanker, men som en helhet är det här en klart godkänd skiva där temat att hylla en delstat med låtar är finurligt. För alla vänner av den djupa amerikanska musikskatten är Jason Isbells album ett måste.

Niclas Lönnqvist Reporter

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning