Järnvägsstationens klockor lever sitt eget liv

Klockan är 16.15 på fredagseftermiddagen när HBL:s reporter tar den här bilden. Klockan som är riktad västerut visar då 15.33. Bild: Sofia Holmlund

Klockan som pekar västerut på Järnvägsstationen lär falla tidsoptimister i smaken. Men följ inte den om du vill komma i tid till tåget.

På fredagseftermiddagen passerade HBL:s reporter Järnvägsstationen i Helsingfors. Något var lurt, för klockorna visade olika tid.

VR:s fastighetschef Jani Jääskeläinen är inte själv i staden men ber en ordningsvakt kolla om det kan stämma. Han ger en förbryllande rapport.

– Alla klockor i stationshallen, vid plattformarna och uppe i tornet visar rätt tid, sa hen åt mig. Hen kollade också i övervakningskameror och sa att allt var i sin ordning. Men bra att ni kollade.

Jääskeläinen påpekar visserligen att "en av klockorna" krånglat den senaste tiden, men han vet inte vilken.

– Visarna har varit lite kors och tvärs men problemet borde nu vara åtgärdat. Lyckligtvis utförde urmakaren grundlig service för en månad sedan.

Så kan klockan i väst verkligen ha kommit i kapp de andra – och plötsligt dessutom bromsat in, så den visar rätt tid i takt med de övriga?

Nej. Klockan 18.25 visar den cirka 17.40. En likadan fördröjning som tidigare under eftermiddagen, 45 minuter.

HBL kontaktar Jani Jääskeläinen igen.

"Okej. Tack för infon. Vi beställer service", lyder sms-svaret.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning