Järnvägsstationen får cykelparkeringscentral – ska rymma 1 000 cyklar

Cyklister utanför Musikhuset i Helsingfors. I framtiden kan de parkera sina cyklar inomhus vid Järnvägsstationen. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Parkeringscentralen byggs i samband med cykeltunneln som ska gå mellan Kajsaniemiparken och Medborgartorget.

I och med cykelparkeringscentralen får Helsingforsborna moderna och säkra parkeringsplatser för knappt 1 000 cyklar, meddelar Helsingfors stads trafikverk HST. Dessutom är det meningen att en cykelservicestation ska placeras i samma lokaler.

HST:s direktion godkände projektplanen på torsdag. Byggkostnaderna ligger på omkring 4,4 miljoner euro.

– Cykelparkeringscentralen lockar till att först ta cykeln och sedan ansluta till kollektivtrafiken. Dessutom står centralen till tjänst för de som tar sig till centrum för att jobba eller gå på ärenden. Projektet visar vilken väg Helsingfors vill gå när det gäller cykelparkering och -tjänster, säger serviceexpert Eeropekka Lehtinen vid HST i ett pressmeddelande.

Enligt HST ökar projektet på trivseln vid Järnvägsstationen då felparkerade cyklar i fortsättningen kan parkeras inomhus.

Cykelparkeringen kommer att vara i anslutning till tunneln som ska gå mellan Kajsaniemiparken och Medborgartorget.

Läs också: Cykeltunnel får 23 miljoner euro – stadsfullmäktige säger ja

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning