Jari Tervo om Urho Kekkonen

Någon heltäckande serie om Kekkonens hela liv har tidigare inte gjorts, men nu är den här. Bild: Intervisio Oy/Yle

Yles dokumentärserie om president Urho Kekkonen, med Jari Tervo som programledare och narrator, ger en fascinerande men något lättsam bild av patriarken som styrde Finland under kalla kriget. Fast vissa svårare frågor slätas över, särskilt i första avsnittet, får tittaren en tillräckligt bra inblick i Kekkonens historia för att kunna ställa egna.

Del 1–4 av Kekkonen sänds i Yle TV1 den 26.12–29.12. kl. 20.00 och del 5–8 den 1.1–4.1 kl. 20.00. På Arenan publiceras de fyra första avsnitten den 26.12 och de fyra senare den 1.1.

I dagens kaotiska, multipolära värld har en ny generation ledare klivit upp på den globala scenen som Turkiets Recep Tayyip Erdogan eller Filippinernas Rodrigo Duterte. Det rör sig om hårdföra maktmän med en populistiskt "folklig" framtoning, som inte så enkelt låter sig placeras på den politiska höger-vänsterskalan och som är experter på att spela andra, större länders konkurrerande intressen mot varandra för att maximera sitt eget politiska kapital. Dessa ledare är ofta kontroversiella, till och med avskydda av såväl en del av den egna befolkningen som av omvärlden, men deras politiska skicklighet att själva forma och styra sina länders utveckling kan inte förnekas av någon.

Enligt den omsorgsfullt odlade finska historiska självbilden, där koncentrationslägren för röda tills helt nyligen inte varit koncentrationsläger och alliansen med Tredje riket inte någon allians, kan det också kännas som en alltför provocerande jämförelse att kalla Kekkonen för en Finlands Duterte eller Erdogan. Men det är omöjligt att inte se vissa paralleller: bakgrunden som brutal rättsskipare och bödel först i vita armén, sedan som kommunistjägare hos hemliga polisen (det är för övrigt dessa avsnitt som första avsnittet enligt mig slätar över). En arsenal av macho-betonade politiska trick inhämtade i blods- och tobaksstänkta förhörskamrar eller på idrottsplanen. En förkärlek för inofficiella kanaler och vänskapsförhållanden för att driva igenom politiska beslut, och en pragmatiskt icke-ideologisk, till och med opportunistisk syn på utrikespolitik.

Då serien kommer i gång och de senare avsnitten börjar fokusera mer ingående på kortare tidsperioder blir den också mer neutral och ibland till och med kritiskt vinklad vilket inverkar positivt på kvaliteten. Ett genomgående komiskt inslag är klippen från gamla arkivfilmer, som visar hur absurt propagandistisk den bild som Kekkonen själv ville projicera ut till folket var. Även om paret Niinistö-Haukios meme-vänliga fjäskande med hunden Lennu ibland kan bli pyttelite ansträngande så är det i jämförelse ett uppmuntrande tecken på att vi kommit en bit som samhälle sedan Kekkonens dagar.

Otto Ekman Reporter

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning