Jari Sillanpää sjunger på tre språk

Duett. Anita Hegerland och Jari Sillanpää sjunger Mitt sommarlov på Alexanderteaterns scen. Bild: Henkka Niemistö

Musikserien Nästan unplugged inleder starkt med en av landets största stjärnor som bjuder på en avslappnad musikmix och öppenhjärtiga intervjuuttalanden.

Nästan unplugged sänds i Yle Fem lördagar kl. 21.00, repris söndagar kl. 15.32.

Yle Fems musikserie Nästan unplugged är tillbaka med en andra säsong, och inleder med den största stjärnan av dem alla: Jari Sillanpää. Serien är inspelad live med musiker på Alexandersteaterns scen och mellan låtarna är intervjusnuttar med artisterna inklippta.

Jari Sillanpää bjuder på svenska klassiker förknippad med uppväxten i Sverige, som Ted Gärdestads Himlen är oskyldigt blå och Mitt sommarlov. Den senare gör han som duett tillsammans med originalartisten och barndomsidolen Anita Hegerland. Han framför också de finlandssvenska visklassikerna Lasse liten och Plocka vill jag skogsviol, några Abbalåtar och förstås en rad av de finska schlagerhits som gjort honom till en av landets största underhållare. Det är välsjunget och kompetent framfört och stämningen och intim och avslappnad. Den lilla publiken som sitter uppe på scenen och lyssnar består till övervägande del av mogna kvinnor, det vill säga hans fans. Jari Sillanpää är en artist som framför allt älskas av kvinnor i medelåldern och uppåt.

Han är känd som en glädjespridare i vår mollstämda kultur, och bland annat denna bild av honom kommenterar han i intervjusnuttarna, där han öppenhjärtigt och odramatiskt pratar om personliga saker som mobbningen under uppväxten, att han fick stryk av sin pappa och familjens och fansens inställning till hans homosexualitet.

En längre version av programproducenten Niklas Rosströms intervju med Sillanpää kan höras i radioserien Vår musik som publiceras på Arenan redan på trettondagen klockan 8.

I den nya säsongen medverkar denna gång även band. Huvudpersoner i de övriga fem avsnitten är UMK- och Melodifestivalaktuella Krista Siegfrids, dragspelaren-kompositören Maria Kalaniemi samt banden Paul Oxley's Unit, Satin Circus och Hans on the Bass.

Malin Slotte TV-redaktör

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning