Jari Sillanpää måste betala tusentals euro efter att ha kört hög

Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Artisten Jari Sillanpää har dömts att betala närmare 24 000 euro i böter för användande av metamfetamin och för att ha kört bil drogpåverkad.

Helsingfors tingsrätt ansåg att Jari Sillanpää gjort sig skyldig till rattonykterhet, användning av narkotiska preparat och två trafikförseelser.

Den stora summan, 23 750 euro, byggs upp av 50 dagsböter som grundar sig på den skyldiges nettoinkomst. Sillanpää förtjänade närmare 300 000 euro i fjol, skriver Helsingin Sanomat. Till bötessumman tillkommer ytterligare en förhöjning med 40 euro eftersom Sillanpää samtidigt döms för flera brott.

Sillanpääs körkort dras tillfälligt in under ett år. Domen har inte vunnit laga kraft, utan kan överklagas till hovrätten.

Det var i september som Sillanpää påträffades påverkad på Fredriksgatan i centrala Helsingfors. Polisen som stoppade Sillanpää, som kört över i spårvagnsfilen, ansåg att sångaren verkade frånvarande och beslöt därför att göra ett blåstest.

Alkoholtest visade noll, men drogtestet gav klara utslag. Sillanpää erkände att han bara någon timme innan han hoppade i bilen rökt metamfetamin, och att han stuvat undan sin pipa och en påse av substansen mellan förarsätet och konsolen i mitten av bilen.

– Först tog jag ett par bloss på Lönnrotsgatan, sedan ett par på Bangatan, det sista kanske en timme innan jag åkte i väg. Jag njuter av att röka, sade Sillanpää i polisförhöret som Ilta-Sanomat tagit del av.

I förhöret med polisen berättar Sillanpää att han använt drogen i ett antal år. Han vill inte säga hur mycket eller hur ofta, men säger att han använder drogen för att njuta och för att orka festa.

– På olika fester har jag både bjudit och blivit bjuden. Det har cirkulerat även andra njutningsämnen, men jag använder bara metamfetamin.

I en husrannsakan hemma hos Sillanpää, som äger tre bostäder, hittade polisen spår efter användning. Det var i hans lägenhet på Lönnrotsgatan i Helsingfors. Sillanpää berättade för polisen att han slutat använda alkohol och börjat med metamfetamin i stället.

Under polisförhöret den 18 september erkände Sillanpää, i sällskap av sitt juridiska ombud, sig skyldig till rattonykterhet, användning av narkotiska preparat och två trafikförseelser.

Sillanpää har tidigare sagt till Ilta-Sanomat att det var obetänksamt att ge sig ut i trafiken.

– Jag ber om ursäkt för detta, säger han till tidningen.

Ett metamfetaminrus håller i sig 8-24 timmar. Ämnet bryts långsamt ned av kroppen, och därför är risken för överdos stor.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning