Jari Sillanpää döms till villkorligt fängelse

Musikern Jari Sillanpää kroppsvisiterades vid Helsingfors tingsrätt i samband med rättegången i början av augusti. Sillanpää dömdes till tio månaders villkorligt fängelse för narkotikabrott. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Helsingfors tingsrätt dömde på fredagen musikern Jari Sillanpää till tio månaders villkorligt fängelse för olagligt innehav av droger.

Den så kallade kristalldrogshärvan berörde elva svarande. Straffen varierar från böter till fängelsedomar. Det strängaste straffet var fyra års fängelse för grovt narkotikabrott. Nio av de åtalade har använt droger för eget bruk, uppger Helsingfors tingsrätt i ett pressmeddelande.

Helsingfors tingsrätt anser att det handlar om grovt narkotikabrott då innehavet av dextro-metamfetamin överskrider 50 gram. En sådan mängd metamfetamin kan ge upp till 1 000 doser. Amfetamin och metamfetamin betraktas som mycket farliga droger.

Åklagaren kräver att Sillanpää straffas för två narkotikabrott. Sillanpää bestred bägge åtalen. I tingsrättens domslut konstateras att Sillanpää har skaffat 1-10 grams doser metamfetamin i flera omgångar och därmed samlat på sig sammanlagt 108 gram metamfetamin. Han har därtill köpt 10 gram metamfetamin av en obekant person i Thailand.

Enligt tingsrätten har den offentlighet som fallet har rönt i medier inte påverkat bedömningen av domslutet.

– De svarande har kunnat förbereda sig på att försäljningen, köpet och användningen av farliga droger behandlas i offentligheten, skriver tingsrätten i sitt domslut.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning