Nya jord- och skogsbruksminister Jari Leppä: "Utbildning behövs för livsmedelsexport"

Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Den nyvalda jord- och skogsbruksministern Jari Leppä (C) efterlyser utbildning i livsmedelsexport i Finland. Större kompetens i livsmedelsbranschen behövs för att den ska kunna växa, säger han.

Leppä anser att dagens livsmedelsmarknad inte fungerar som han skulle önska.

– Det kommer jag att ingripa i.

Den inhemska marknaden har redan länge varit mättad, menar Leppä, och därför är det viktigt att främja exporten. Han anser att utgångspunkterna är goda eftersom Finland har världens bästa och renaste råvaror. 

Nyvald

Jordbrukaren Jari Leppä, 57, har varit riksdagsledamot sedan 1999.

I riksdagen har Leppä varit ordförande för jord- och skogsbruksutskottet. Han är också medlem i stora utskottet och talmanskonferensen.  

– Valet var synnerligen lätt, och Jari åtnjuter brett förtroende och stor uppskattning för att ha hand om de här ärendena, sade statsminister Juha Sipilä på Centerns presskonferens.

Centern möblerar om i sina ministerportföljer också i övrigt. Statsminister Sipilä plockar bort ägarstyrningen från sin ministerportfölj och ger över dem till näringsminister Mika Lintilä (C). Miljöminister Kimmo Tiilikainen (C) tar över energifrågorna.

En annan kandidat till posten som jord- och skogsbruksminister var riksdagsledamoten Anne Kalmari (C). Uppenbarligen vägde ändå Leppäs kompetens i lantbruksfrågor så pass tungt att man inte ens röstade om saken.

I riksdagen har Leppä varit ordförande för jord- och skogsbruksutskottet. Han är också medlem i stora utskottet och talmanskonferensen.

Kor och hästar

Leppä är gift och har ett barn. Till militärgraden är han major i reserven.

På Leppäs mjölkgård i Pertunmaa i Södra Savolax finns ett 70-tal kor och familjen bedriver också skogsbruk, hästuppfödning och uthyrning av stugor. På sin webbplats skriver han att gården Antinmäki har varit i släktens ägo sedan 1539.

– Själv var jag arrendeodlare sedan 1980 och blev husbonde 1993, skriver han.

På fritiden sysslar Leppä med motion, travsport, jakt och amatörteater.

Två ministrar utnämns i eftermiddag

I dag väljs också två andra ministrar. Samlingspartiet ska utse en justitieminister, vilket torde bli juristen och riksdagsledamoten Antti Häkkänen, som också är partiets vice ordförande. Sannfinländarna torde ge besked om att riksdagsgruppens ordförande Sampo Terho blir partiets kultur-, idrotts- och Europaminister. Ordföranden Timo Soini sade inte i går om partiet endast utnämner en kultur-, idrotts- och Europaminister eller om det blir fler ministerbyten.

Statsminister Sipilä meddelade att alla tre ministerbyten görs i morgon. 

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning