Stockmanns nya vd kommer från köttbranschen– två direktörer lämnar bolaget

Jari Latvanen. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Jari Latvanen är ny vd och Pekka Vähähyyppä tar över som ekonomidirektör, meddelar koncernen.

Stockmanns styrelse har utnämnt Jari Latvanen till Stockmanns nya vd från och med den 19 augusti (läs Hbl:s egna, färska intervju med Latvanen här) Latvanen, född 1964, har tidigare jobbat som vd för HK Scan, som direktör för Stora Enso, vd för Findus Nordic samt innehaft flera ledningspositioner hos Nestlé.

– Jari Latvanen har starka färdigheter att leda Stockmanns transformation vidare. Han har en bred meritförteckning i att leda starka konsumentvarumärken och en klar vision i att utveckla detaljhandelsverksamheten. Jag är övertygad om att han är en ledare som kan motivera vår personal att uppnå våra mål under de kommande åren, säger styrelseordförande Lauri Ratia i bolagets pressmeddelande.

Pekka Vähähyyppä, född 1960, utnämns till ekonomidirektör och medlem av koncernens ledningsgrupp. Han har tidigare jobbat som ekonomidirektör hos Finnair. Innan dess jobbade han som ekonomidirektör på Stockmann under åren 2000–2015.

– Pekka Vähähyyppä har en lång och bred erfarenhet av detaljhandel och konsumentaffärsverksamhet samt en bred meritförteckning av flera krävande förändrings- och omstruktureringsprojekt, säger Lauri Ratia i pressmeddelandet.

Samtidigt lämnar två direktörer bolaget. Nuvarande ekonomidirektören Kai Laitinen och utvecklingsdirektören Nora Malin har enligt pressmeddelandet beslutat att lämna Stockmann.

Galna Dagar-kampanjen inföll i år under årets första kvartal. Det förklarar den minskade omsättningen under det andra kvartalet jämfört med i fjol. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT-arkiv

Utnämningarna offentliggjordes i samband med resultatet för årets andra kvartal.

Stockmann uppskattar att koncernens justerade rörelsevinst kommer att vara på samma nivå i år som i fjol.

– Vi har under våren och sommaren fortsatt att jobba på Stockmanns strategi för att återställa vår detaljhandelsaffärsverksamhet till en hållbar nivå innan år 2021. Vi är i en process om att förnya vårt urval inom mode, skönhet och hem samt fräscha upp våra varuhus. För tillfället renoverar vi Delikatessen i Tallinn, och i juni meddelade vi om vår plan att förnya hela Jumbovaruhuset år 2020, säger Ratia i halvårsrapporten.

Enligt rapporten framskrider transformationsprogrammet enligt plan. Målet är att minska kostnaderna med minst 40 miljoner euro före 2021. Enligt Ratia ska åtgärderna synas i siffrorna redan i år.

Ratia lyfter fram att försäljningstillväxten i nätbutiken är fortsatt positivt och uppvisar en ökning på 22 procent för första halvåret.

Lindex nätförsäljning uppvisade en stark tillväxt på 30 procent under årets första sex månader. Bättre lagerkontroll och färre rabatter innebar bättre bruttomarginaler. Styrelsen ser en stor potential i Lindex, och har enligt halvårsrapporten beslutat att "undersöka strategiska alternativ för Lindex ägarskap".

Hbl har publicerat en längre, egen intervju med Jari Latvanen som kan läsas här.

Koncernens omsättning uppgick till 242,3 miljoner euro vilket är en minskning på 12,1 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Det förklaras med tidpunkten för Galna Dagar-kampanjen.

Det justerade rörelseresultatet uppgick till 16,2 miljoner euro medan det rapporterade rörelseresultatet uppgick till 10,2 miljoner euro.

Det justerade resultatet per aktie uppgick till -0,01 euro vilket kan jämföras med 0,01 euro under samma period i fjol.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning